Vijesti
Četvrtak, 24. rujna 2020.

Osoblje EDIC-a Virovitica povodom obilježavanja Europskog dana jezika 2020. posjetilo je Osnovnu školu Gradina

Svake godine 26.rujna u svim zemljama članicama Europske unije obilježava se Europski dan jezika te je tim povodom osoblje EDIC-a Virovitica ove godine posjetilo OŠ Gradina kako bi održali zanimljivu radionicu učenicima.

Četvrtak, 17. rujna 2020.

Govor predsjednice von der Leyen o stanju Unije: putokaz iz krize uzrokovane koronavirusom prema budućnosti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se obvezala da će Europska komisija pokrenuti održiv i transformacijski oporavak koji će Europi pružiti globalnu platformu za gospodarsko, okolišno i geopolitičko vodstvo.

Četvrtak, 10. rujna 2020.

Stanje Unije 2020.

Srijeda, 02. rujna 2020.

Poziv Komisije za prijedloge novih misija EU-a za borbu protiv klimatskih promjena i karcinoma, izgradnju gradova te zdravije oceane i tla

Komisija je objavila poziv za ideje kojim se traže povratne informacije i prijedlozi građana o tome kako se prilagoditi klimatskim promjenama, boriti protiv karcinoma, izgraditi klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati zdrave oceane, tla i hranu.

Srijeda, 26. kolovoz 2020.

Koronavirus: Komisija proširila razgovore o cjepivu na petog proizvođača

Europska komisija završila je preliminarne razgovore s proizvođačem Moderna o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. Moderna je peti proizvođač s kojim je Komisija završila razgovore, nakon poduzeća Sanofi-GSK 31.srpnja, Johnson & Johnson13. kolovoza i CureVac 18. kolovoza, a potpisala je i sporazum o prethodnoj kupnji s poduzećem AstraZeneca 14.kolovoza.

Četvrtak, 20. kolovoz 2020.

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

Komisija je potpisala ugovor kojim se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu stavljaju na raspolaganje za osposobljavanje multidisciplinarne skupine zdravstvenih djelatnika za pružanje potpore odjelima za intenzivnu skrb (ICU).Osposobljavanjem će se osigurati vještine zdravstvenih djelatnika u području intenzivne skrbi koji ne rade redovito u ICU-ovima. Time će se povećati broj osoblja koje se može rasporediti u vrijeme kada postoji potreba za brzim, privremenim i znatnim povećanjem kapaciteta intenzivne skrbi.

Četvrtak, 13. kolovoz 2020.

Fond solidarnosti EU-a: Komisija daje financijsku potporu Hrvatskoj nakon potresa

Komisija najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) nakon razornog potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i okolicu. Time se podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge.

Utorak, 11. kolovoz 2020.

Državne potpore: Komisija Hrvatskoj odobrila ulaganja u proširenje Istarskog ipsilona u iznosu od 197 milijuna eura

Europska komisija odobrila je u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama plan Republike Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon. To će koncesionaru omogućiti nova ulaganja u vrijednosti od 197 milijuna eura za nastavak radova i ograničiti narušavanje tržišnog natjecanja.

Četvrtak, 06. kolovoz 2020.

Ostvarivanje europskog zelenog plana: Komisija prikuplja mišljenja za reviziju direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj učinkovitosti

Europska komisija poduzela je prve korakeu postupku revizije Direktive o obnovljivoj energijiDirektive o energetskoj učinkovitosti te pozvala građane i dionike da iznesu svoje komentare na temu planova za njihovu izmjenu. Revizija te dvije direktive važna je pri utvrđivanju kako će politike koje se odnose na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost pomoći u postizanju ciljeva europskog zelenog plana u pitanjima klime i zaštite okoliša. Revizije su dio šireg procesa koji se temelji na predviđenom donošenju Plana za klimatske ciljeve.

Četvrtak, 30. srpanj 2020.

POZIV za odabir partnera za provedbu aktivnosti EUROPE DIRECT u Hrvatskoj 2021. - 2025.

 

Poziv na podnošenje prijedloga za odabir partnera koji će u Hrvatskoj voditi EUROPE DIRECT u razdoblju od 2021. - 2025. EUROPE DIRECT u Hrvatskoj, dio je sveeuropske mreže koja obuhvaća oko 440 središta u 28 država. EUROPE DIRECT centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Cilj je poziva otvoriti najmanje jedan EUROPE DIRECT u svakoj od sljedećih regija: Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Sjeveroistočna Hrvatska, Sjeverni Jadran, Lika, Srednji jadran i Južni jadran.

Utorak, 28. srpanj 2020.

Koronavirus: Komisija poziva na partnerstva među regijama EU-a za inovativan odgovor i oporavak

Europska komisija danas objavljuje poziv na iskaz interesa za tematska partnerstva za međuregionalne inovacijske pilot-projekte kojima se podupire odgovor i oporavak nakon pandemije bolesti COVID-19. Pozivom se želi pomoći regijama da iskoriste prilike koje proizlaze iz krize, razviju otpornost te da na temelju zelene i digitalne transformacije omoguće oporavak najpogođenijih sektora, kao što su zdravstvo i turizam.

Četvrtak, 23. srpanj 2020.

Globalni odgovor na koronavirus: EU podržao istraživanje cjepiva s dodatnih 100 milijuna eura

Komisija će sa 100 milijuna eura sufinancirati poziv Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) za potporu brzom razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Utorak, 14. srpanj 2020.

#EUinmyregion 2020 – PRIČE

Dobre priče ne govore nam jednostavno nešto što već nismo znali. Njima se dijele ideje, iskustva pa čak i mišljenja. Jednostavne su i usredotočene. Dobre priče su zabavne, a opet poučne, univerzalne i nezaboravne. Podijelite svoje s nama.

Srijeda, 08. srpanj 2020.

Ljetna gospodarska prognoza 2020.: još dublja i neujednačenija recesija

Unatoč brzom i sveobuhvatnom odgovoru politika na razini EU-a i nacionalnoj razini, gospodarstvo EU-a ove će godine zbog pandemije koronavirusa doživjeti duboku recesiju. Budući da se ukidanje mjera ograničenja kretanja odvija sporije nego što se očekivalo prema proljetnoj prognozi, posljedice za gospodarsku aktivnost u 2020. bit će veće od očekivanih.