Vijesti
Petak, 06. studeni 2020.

Jesenska gospodarska prognoza 2020.: oporavak prekinut zbog nesigurnosti uslijed ponovnog jačanja pandemije

Pandemija koronavirusa vrlo je teško pogodila svjetsko gospodarstvo i gospodarstvo EU-a te ima vrlo ozbiljne socioekonomske posljedice. Gospodarska aktivnost u Europi pretrpjela je težak šok u prvoj polovini godine i snažno se oporavila u trećem tromjesečju s postupnim ukidanjem mjera ograničavanja širenja zaraze. No zbog ponovnog jačanja pandemije posljednjih tjedana te uvođenja novih nacionalnih javnozdravstvenih mjera za ograničavanje njezina širenja dolazi do poremećaja. Zbog epidemiološke situacije predviđanja rasta tijekom razdoblja obuhvaćenog prognozom iznimno su nesigurna i podložna rizicima.

Srijeda, 28. listopad 2020.

Ponovni rast broja zaraženih koronavirusom: Komisija intenzivirala djelovanje radi jačanja mjera pripravnosti i odgovora u cijelom EU-u

Europska komisija danas pokreće dodatni skup mjera kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, spasili životi i ojačala otpornost unutarnjeg tržišta. Konkretan je cilj tih mjera bolje razumjeti širenje virusa i poboljšati učinkovitost odgovora, pojačati ciljano testiranje i praćenje kontakata, poboljšati pripreme za kampanje cijepljenja te očuvati pristup osnovnoj opremi, kao što je oprema za cijepljenje, osiguravajući pritom nastavak kretanja sve robe na jedinstvenom tržištu i lakše sigurno putovanje. Mjere su donesene uoči virtualnog sastanka europskih čelnika o koordinaciji borbe protiv pandemije bolesti COVID-19, koji će se održati 29.listopada na temelju Zaključaka Europskog vijeća od 15. listopada. Iako su države članice bolje pripremljene i usklađenije nego u prvim mjesecima pandemije, građani, obitelji i zajednice diljem Europe i dalje se suočavaju s dosad nezabilježenim rizikom za svoje zdravlje i dobrobit.

Srijeda, 21. listopad 2020.

Europska komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica EU SURE

Europska komisija izdala je prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi EUR u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika. Izdanje se sastoji od dviju obveznica, s tim da jedna, u iznosu od 10 milijardi EUR, ima dospijeće u listopadu 2030., a druga, u iznosu od 7 milijardi EUR, u 2040. Za taj instrument s visokim rejtingom postojao je vrlo velik interes ulagatelja pa je upis obveznica više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno utjecalo na cijenu za obje obveznice.

Srijeda, 14. listopad 2020.

Državne potpore: Komisija produljuje i proširuje privremeni okvir kako bi pružila dodatnu potporu poduzećima sa znatnim gubitkom prometa

Europska komisija odlučila je produljiti i proširiti područje primjene privremenog okvira za državne potpore, koji je donesen 19. ožujka 2020. radi potpore gospodarstvu u kontekstu pandemije koronavirusa. Svi odjeljci privremenog okvira produljuju se za šest mjeseci, do 30. lipnja 2021., a odjeljak kojim se omogućuje potpora za dokapitalizaciju produljuje se za tri mjeseca, do 30. rujna 2021.

Petak, 09. listopad 2020.

Koronavirus: Komisija s Gileadom potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi Remdesivira

Komisija je s farmaceutskim poduzećem Gilead potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi lijeka Veklury (naziv robne marke za Remdesivir) za 500 000 ciklusa liječenja, uz mogućnost povećanja za još 500 000 ciklusa liječenja. U toj zajedničkoj nabavi sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi među kojima su sve države članice Unije, zemlje EGP-a, Ujedinjena Kraljevina te šest zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidata (Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo* te Bosna i Hercegovina). Sve zemlje potpisnice ugovora sad mogu izravno nabavljati Veklury. Veklury je zasad jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u Uniji za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19 koji moraju primati kisik.

Utorak, 06. listopad 2020.

Sastanci Euroskupine i Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) 5. i 6. listopada

Komisiju će u ponedjeljak i utorak na sastanku Euroskupine i neformalnom sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) predstavljati izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis i povjerenik Paolo Gentiloni. Ti će se sastanci održati putem videokonferencije, s početkom u ponedjeljak u15 sati, po srednjoeuropskom vremenu.

Petak, 02. listopad 2020.

Vladavina prava: Prvo godišnje izvješće o stanju u području vladavine prava u Europskoj uniji

Europska komisija je objavila prvo izvješće o vladavini prava na razini EU-a. Izvješće sadržava informacije iz svih država članica i obrađuje pozitivna i negativna kretanja iz cijelog EU-a. Vidljivo je da mnoge države članice imaju visoke standarde vladavine prava, ali se EU i dalje suočava s velikim izazovima u tom području. Spominju se i relevantni događaji koji proizlaze iz hitnih mjera koje su države članice poduzele zbog krize uzrokovane koronavirusom. U izvješću se obrađuju četiri glavna stupa sa snažnim utjecajem na vladavinu prava: nacionalni pravosudni sustavi, okviri za borbu protiv korupcije, sloboda i pluralizam medija te druga institucionalna pitanja povezana sa sustavom provjere i ravnoteže koja su bitna za djelotvoran sustav demokratskog upravljanja.

Četvrtak, 24. rujna 2020.

Osoblje EDIC-a Virovitica povodom obilježavanja Europskog dana jezika 2020. posjetilo je Osnovnu školu Gradina

Svake godine 26.rujna u svim zemljama članicama Europske unije obilježava se Europski dan jezika te je tim povodom osoblje EDIC-a Virovitica ove godine posjetilo OŠ Gradina kako bi održali zanimljivu radionicu učenicima.

Četvrtak, 17. rujna 2020.

Govor predsjednice von der Leyen o stanju Unije: putokaz iz krize uzrokovane koronavirusom prema budućnosti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se obvezala da će Europska komisija pokrenuti održiv i transformacijski oporavak koji će Europi pružiti globalnu platformu za gospodarsko, okolišno i geopolitičko vodstvo.

Četvrtak, 10. rujna 2020.

Stanje Unije 2020.

Srijeda, 02. rujna 2020.

Poziv Komisije za prijedloge novih misija EU-a za borbu protiv klimatskih promjena i karcinoma, izgradnju gradova te zdravije oceane i tla

Komisija je objavila poziv za ideje kojim se traže povratne informacije i prijedlozi građana o tome kako se prilagoditi klimatskim promjenama, boriti protiv karcinoma, izgraditi klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati zdrave oceane, tla i hranu.

Srijeda, 26. kolovoz 2020.

Koronavirus: Komisija proširila razgovore o cjepivu na petog proizvođača

Europska komisija završila je preliminarne razgovore s proizvođačem Moderna o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. Moderna je peti proizvođač s kojim je Komisija završila razgovore, nakon poduzeća Sanofi-GSK 31.srpnja, Johnson & Johnson13. kolovoza i CureVac 18. kolovoza, a potpisala je i sporazum o prethodnoj kupnji s poduzećem AstraZeneca 14.kolovoza.

Četvrtak, 20. kolovoz 2020.

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

Komisija je potpisala ugovor kojim se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu stavljaju na raspolaganje za osposobljavanje multidisciplinarne skupine zdravstvenih djelatnika za pružanje potpore odjelima za intenzivnu skrb (ICU).Osposobljavanjem će se osigurati vještine zdravstvenih djelatnika u području intenzivne skrbi koji ne rade redovito u ICU-ovima. Time će se povećati broj osoblja koje se može rasporediti u vrijeme kada postoji potreba za brzim, privremenim i znatnim povećanjem kapaciteta intenzivne skrbi.

Četvrtak, 13. kolovoz 2020.

Fond solidarnosti EU-a: Komisija daje financijsku potporu Hrvatskoj nakon potresa

Komisija najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) nakon razornog potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i okolicu. Time se podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu te ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge.

1
2
3
4
5
6
7
8
...
32