Vijesti
Petak, 03. srpanj 2020.

#koronavirus - Europska komisija odobrila prvi lijek protiv COVID-a 19

Europska komisija danas je izdala uvjetno odobrenje za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, prvog lijeka odobrenog na razini EU-a za liječenje COVID-a 19. Odobrenje u ubrzanom postupku dolazi nakon preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Četvrtak, 25. lipanj 2020.

Prava žrtava: Nova strategija za osnaživanje žrtava

Europska komisija danas je predstavila prvu strategiju EU-a u području prava žrtava. Cilj je osigurati da se sve žrtve kaznenih djela mogu potpuno pouzdati u svoja prava, neovisno o tome gdje u EU-u je kazneno djelo počinjeno. 

Srijeda, 08. srpanj 2020.

Državna potpora: Komisija odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 40 milijuna eura za mala i srednja poduzeća u sektorima kulture i kreativnih industrija

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 40 milijuna EUR (300 milijuna kuna) za potporu malim i srednjim poduzećima (MSP) koja djeluju u kulturnom sektoru i kreativnoj industriji te koja su bila među najpogođenijima epidemijom koronavirusa. Zabrana okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kinodvorana i koncertnih dvorana znatno su gospodarski utjecala na poduzetnike, neovisne umjetnike i druge osobe aktivne u kulturnom sektoru.

Utorak, 16. lipanj 2020.

"Re-open EU”: nova internetska stranica Komisije za sigurna putovanja i turizam u EU-u

Komisija pokreće novu mrežnu platformu „Re-openEU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Na platformi će biti dostupne informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama u državama članicama. „Re-open EU” sadržavat će praktične informacije država članica o ograničenjima putovanja, javno zdravstvenim i sigurnosnim mjerama, primjerice o ograničavanju socijalnih kontakata ili nošenju maski za lice te druge korisne informacije o turističkoj ponudi u EU-u i državama članicama. Tako će se Europljanima omogućiti da donose odgovorne i promišljene odluke o rizicima povezanima s koronavirusom dok planiraju odmore i putovanja tijekom i nakon ovog ljeta.

Četvrtak, 11. lipanj 2020.

Koronavirus: snažnije mjere EU-a za borbu protiv dezinformiranja

Komisija i njezin visokipredstavnik predstavljaju analizu mjera za borbu protiv dezinformacija povezanih s pandemijom bolesti COVID-19 te utvrđuju smjer daljnjeg djelovanja. Time odgovaraju na poziv europskih čelnika iz ožujka 2020. na odlučno suprotstavljanje dezinformiranju i jačanje otpornosti europskih društava. Pandemija bolesti COVID-19 popraćena je velikom količinom lažnih ili obmanjujućih informacija,uključujući pokušaje stranih aktera da utječu na građane EU-a i rasprave koje se vode unutar EU-a. U zajedničkoj komunikaciji analizira se neposredan odgovor i predlažu konkretne mjere koje se mogu brzo primijeniti.

Petak, 05. lipanj 2020.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Dana, 05. lipnja 2020. godine, EDIC Virovitica sudjelovao je u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Četvrtak, 04. lipanj 2020.

Globalni odgovor na koronavirus: Europska komisija donirat će 300 milijuna eura Savezu za cjepiva Gavi

Europska komisija danas je najavila da će Savezu za cjepiva Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 milijuna eura za potporu imunizaciji 300 milijuna djece diljem svijeta i stvaranje zaliha cjepiva za zaštitu od zaraznih bolesti.

Utorak, 26. svibanj 2020.

Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU-a

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju prekograničnih ulaganja unutar EU-a. Privatna ulaganja ključna su za financiranje europskog gospodarstva i poduzeća. Doprinose stvaranju radnih mjesta i diversifikaciji usluga i proizvoda na jedinstvenom tržištu. Privatno financiranje bit će posebno važno za uklanjanje negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ponedjeljak, 18. svibanj 2020.

Komisija pokreće javno savjetovanje o reviziji transeuropske energetske infrastrukture

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o reviziji pravila EU-a o transeuropskoj energetskoj infrastrukturi.

Petak, 15. svibanj 2020.

Europski zeleni plan: Komisija pokreće javno savjetovanje o novoj strategiji za prilagodbu klimatskim promjenama

U okviru Europskog zelenog plana Komisija namjerava početkom 2021.predstaviti novu strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama, a jučer je započelo javno savjetovanje o toj temi (uskoro dostupno). Novastrategija prilagodbe temeljit će se na postojećoj strategiji donesenoj 2013.

Petak, 08. svibanj 2020.

Dan Europe po prvi puta obilježavamo virtualno – solidarnost.hr

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9.svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Srijeda, 06. svibanj 2020.

Obilježavanje Tjedna Europe u Virovitičko-podravskoj županiji u 2020. godini

Svake godine Informacijski Centar Europe Direct Virovitica, u suradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA obilježava Tjedan Europe informirajući građane Virovitičko-podravske županije na štandu u Centru grada. S obzirom na pandemiju COVID-19 te pridržavanja Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, EDIC Virovitica odlučio je na nešto drugačiji način od uobičajenoga proslaviti s Vama Dan Europe tj. Tjedan Europe u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ponedjeljak, 04. svibanj 2020.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokreće projekt – Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – solidarnost.hr

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokreće projekt - Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije udruštvu – solidarnost.hr kojim će se na jedinstven način obilježiti ovogodišnji Europski tjedan odnosno Dan Europe 9. svibnja.

Srijeda, 29. travanj 2020.

Koronavirus: Komisija predlaže mjere za pomoć prometnom sektoru

Komisija je donijela paket mjera za pomoć poduzećima u sektoru zrakoplovstva te željezničkom, pomorskom i cestovnom sektoru kako bi se poduzeća lakše nosila s posljedicama pandemije koronavirusa. Mjerama će se smanjiti regulatorno opterećenje i troškovi poduzeća, a u narednim tjednima možda će uslijediti dodatni prijedlozi.

Ponedjeljak, 04. svibanj 2020.

Donatorski maraton „Globalni odgovor na koronavirus“ započeo je danas u 15 sati

Europska komisija danas u 15 sati po srednjeeuropskom vremenu organizira donatorsku konferenciju „Globalni odgovor na koronavirus“.

1
2
3
4
5
6
7
8
...
31