Vijesti
Utorak, 26. svibanj 2020.

Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU-a

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju prekograničnih ulaganja unutar EU-a. Privatna ulaganja ključna su za financiranje europskog gospodarstva i poduzeća. Doprinose stvaranju radnih mjesta i diversifikaciji usluga i proizvoda na jedinstvenom tržištu. Privatno financiranje bit će posebno važno za uklanjanje negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ponedjeljak, 18. svibanj 2020.

Komisija pokreće javno savjetovanje o reviziji transeuropske energetske infrastrukture

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o reviziji pravila EU-a o transeuropskoj energetskoj infrastrukturi.

Petak, 15. svibanj 2020.

Europski zeleni plan: Komisija pokreće javno savjetovanje o novoj strategiji za prilagodbu klimatskim promjenama

U okviru Europskog zelenog plana Komisija namjerava početkom 2021.predstaviti novu strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama, a jučer je započelo javno savjetovanje o toj temi (uskoro dostupno). Novastrategija prilagodbe temeljit će se na postojećoj strategiji donesenoj 2013.

Petak, 08. svibanj 2020.

Dan Europe po prvi puta obilježavamo virtualno – solidarnost.hr

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9.svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Srijeda, 06. svibanj 2020.

Obilježavanje Tjedna Europe u Virovitičko-podravskoj županiji u 2020. godini

Svake godine Informacijski Centar Europe Direct Virovitica, u suradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA obilježava Tjedan Europe informirajući građane Virovitičko-podravske županije na štandu u Centru grada. S obzirom na pandemiju COVID-19 te pridržavanja Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, EDIC Virovitica odlučio je na nešto drugačiji način od uobičajenoga proslaviti s Vama Dan Europe tj. Tjedan Europe u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ponedjeljak, 04. svibanj 2020.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokreće projekt – Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – solidarnost.hr

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokreće projekt - Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije udruštvu – solidarnost.hr kojim će se na jedinstven način obilježiti ovogodišnji Europski tjedan odnosno Dan Europe 9. svibnja.

Srijeda, 29. travanj 2020.

Koronavirus: Komisija predlaže mjere za pomoć prometnom sektoru

Komisija je donijela paket mjera za pomoć poduzećima u sektoru zrakoplovstva te željezničkom, pomorskom i cestovnom sektoru kako bi se poduzeća lakše nosila s posljedicama pandemije koronavirusa. Mjerama će se smanjiti regulatorno opterećenje i troškovi poduzeća, a u narednim tjednima možda će uslijediti dodatni prijedlozi.

Ponedjeljak, 04. svibanj 2020.

Donatorski maraton „Globalni odgovor na koronavirus“ započeo je danas u 15 sati

Europska komisija danas u 15 sati po srednjeeuropskom vremenu organizira donatorsku konferenciju „Globalni odgovor na koronavirus“.

Subota, 25. travanj 2020.

Koronavirus: Smjernice EU-a za siguran povratak na radno mjesto

Kako osigurati zdravlje i sigurnost radnika koji se vraćaju na radno mjesto? To važno pitanje zaokuplja mnoge poslodavce dok zemlje EU-a planiraju ili provode strategije postupnog povratka na posao nakon krize uzrokovane koronavirusom. Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) u tu je svrhu danas izdala smjernice za povratak na posao.

Srijeda, 22. travanj 2020.

Koronavirus: EU mobilizira pomoć za Italiju, Hrvatsku i susjedne zemlje

Nakon što je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu primila zahtjeve za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, EU koordinira i sufinancira dostavu pošiljaka pomoći u EU-u i susjednim zemljama.

Srijeda, 15. travanj 2020.

Koronavirus: 2,7 milijarde eura iz proračuna EU-a za potporu sektoru zdravstvene skrbi u EU-u

Europska komisija je 2. travnja predložila aktivaciju instrumenta Europske unije radi izravne potpore sektorima zdravstvene skrbi u zemljama EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Četvrtak, 09. travanj 2020.

Koronavirus: Komisija poziva države članice da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU do 15. Svibnja

Komisija je danas pozvala države članice schengenskog područja i države pridružene schengenskom području da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU do 15. svibnja. Iskustvo država članica i drugih zemalja pogođenih pandemijom pokazuje da je potrebno više od 30 dana kako bi mjere za suzbijanje širenja virusa bile učinkovite. Komisija poziva na koordiniran pristup produljenju jer mjere na vanjskim granicama mogu biti djelotvorne samo ako ih sve države članice i schengenske države provode u istom roku i jednako na svim granicama.

Četvrtak, 02. travanj 2020.

Koronavirus: Komisija aktivira sva svoja sredstva kako bi zaštitila živote i izvore prihoda

U ovoj teškoj krizi na prvom je mjestu spašavanje života i osiguravanje izvora prihoda. 

Utorak, 31. ožujak 2020.

EU mobilizira hitnu potporu za partnere sa zapadnog Balkana

U okviru globalnog odgovora na pandemiju Europska komisija najavila je 38 milijuna eura hitne potpore za zdravstvenu situaciju na zapadnom Balkanu i preraspodjelu 374 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć kako bi pomogla socioekonomskom oporavku regije.

Četvrtak, 26. ožujak 2020.

Ljudska prava i demokracija: težnja za dostojanstvom i ravnopravnosti u cijelom svijetu

Europska komisija i Visoki predstavnik jučer su donijeli Zajedničku komunikaciju i Akcijski plan EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024. te ukazali na prioritete i predstavili daljnje korake u tom području. 

1
2
3
4
5
6
7
8
...
32