Vijesti
Petak, 31. kolovoz 2018.

Savjetovanje o ljetnom računanju vremena: 84 % građana želi da se u Europi odustane od pomicanja sata

Europska komisija je objavila preliminarne rezultate javnog savjetovanja o sezonskom pomicanju satova u Europi. U internetskom savjetovanju, koje je trajalo od 4. srpnja do 16. kolovoza 2018., zaprimljeno je 4,6 milijuna odgovora iz svih 28 država članica, što je najveći broj u dosadašnjim javnim savjetovanjima Komisije. Prema preliminarnim rezultatima (vidjeti prilog)84 % ispitanika smatra da treba odustati od polugodišnjeg pomicanja sata.

Ponedjeljak, 03. rujna 2018.

Povratak u školu: mlijeko, voće i povrće za školsku djecu zahvaljujući programu EU-a

S početkom školske godine nastavlja se EU-ov program voća, povrća i mlijeka u školama u državama članicama koje u njemu sudjeluju. U cilju promicanja zdravih prehrambenih navika među djecom ovaj program EU-a uključuje distribuciju voća, povrća i mliječnih proizvoda te posebne obrazovne programe u okviru kojih će se učenike podučavati o važnosti zdrave prehrane i načinu proizvodnje hrane.

Utorak, 28. kolovoz 2018.

Na Filmskom festivalu u Veneciji sedam naslova financiranih iz programa MEDIA

I ove godine je svoja vrata otvorio 75. Filmski festival u Veneciji, a na njemu je bilo prikazano šest filmova i jedna televizijska serija financirana iz programa MEDIA, EU-ova programa kojim se podržava europska audiovizualna industrija. 

Utorak, 21. kolovoz 2018.

#EUandME: Komisija pokreće natječaj za mlade filmske redatelje kako bi se približila građanima EU-a

Natječaj za kratkometražne filmove mladih redatelja u okviru kampanje #EUandME Europske komisije počinje ovog petka i traje do 31. listopada 2018.

Utorak, 14. kolovoz 2018.

EUROSTAT: BDP veći za 0,4 posto i u europodručju i u području EU28

U drugom tromjesečju 2018. godine desezonirani BDP u europodručju (EA19) i području EU 28 povećao se za 0,4 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, kako je navedeno u brzoj procjeni koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U prvom tromjesečju 2018. godine BDP se povećao za 0,4 posto i u europodručju i u području EU 28.

Četvrtak, 09. kolovoz 2018.

14 vrhunskih inovativnih projekata brže do tržišta s pomoću EU-ova financiranja

U sklopu Brzog programa za inovacije iz pilot projekta Europskog vijeća za inovacije (EIC) Europska komisija poduprijet će 14 vrhunskih projekata kako bi njihove inovacije brže došle na tržište.

Srijeda, 01. kolovoz 2018.

Države članice jačaju mjere zaštite morskog okoliša

Novo izvješće Komisije pokazuje da države članice znatno jačaju svoja nastojanja za smanjenje pritisaka na morski okoliš. Unatoč tome, te mjere i dalje nisu dovoljne da bi se do 2020. ostvarila čista, zdrava i produktivna mora.

Srijeda, 25. srpanj 2018.

Svemir: Lansirani novi Galileovi sateliti: poboljšani signali satelitske navigacije EU-a

Iz europskog lansirnog sustava Ariane-5 u Europskom svemirskom centru u Francuskoj Gijani uspješno su lansirana još četiri satelita sustava Galileo. Konstelacija globalnog satelitskog navigacijskog sustava EU-a sada broji 26 satelita, koji će omogućiti preciznije signale za brojne važne usluge.

Srijeda, 18. srpanj 2018.

Europska komisija i tijela EU-a za zaštitu potrošača pozivaju Airbnb da uskladi svoje uvjete poslovanja s propisima EU-a o zaštiti potrošača i da transparentno prikazuje cijene

 

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Sve više potrošača rezervira smještaj na internetu i taj sektor nudi razne nove mogućnosti za odlazak na odmor. No popularnost ne može biti izlika za nepoštovanje pravila EU-a o zaštiti potrošača. Potrošači moraju imati jasan pregled nad time koje usluge plaćaju i koliko te imati poštena pravila, npr. u slučaju da vlasnik otkaže smještaj. Očekujem da Airbnb brzo pronađe odgovarajuća rješenja.

Ponedjeljak, 16. srpanj 2018.

Zaposlenost i socijalna kretanja u Europi: pregled za 2018. potvrdio pozitivna kretanja, ali i istaknuo izazove prije svega u pogledu automatizacije i digitalizacije

Europsko gospodarstvo raste brže i ravnomjernije nego dosad. To je pogodno za zapošljavanje, povećanje dohotka kućanstava i poboljšanje socijalnih uvjeta. Tehnološke promjene imaju velik potencijal za poticanje rasta i radnih mjesta,ali samo ako mi oblikujemo te promjene. Europski stup socijalnih prava pruža smjernice za pripremu na tu transformaciju. Našim se prijedlozima europski stup provodi u praksi jer se ljudima u Europi daju bolje obrazovanje i vještine zacijeli život i jamči se da svi radnici imaju osnovna prava u ovom brzo promjenjivom svijetu rada na temelju predloženih transparentnih i predvidivih radnih uvjeta te pristupa socijalnoj zaštiti.

Ponedjeljak, 09. srpanj 2018.

EDIC Virovitica sudjelovao u događanju Veliki skok u Dravu 2018.

Dana, 08. srpnja 2018.godine Informacijski centar Europe Direct Virovitica sudjelovao je u događanju Veliki skok u Dravu 2018. na Križnici (općina Pitomača). 

Srijeda, 04. srpanj 2018.

Nagrade RegioStars 2018. – glasujte za najbolji ovogodišnji projekt kohezijske politike

Građani od sutra mogu glasovati za dobitnika nagrade RegioStars za 2018. po izboru javnosti, pri čemu mogu birati među 21finalistom.

Petak, 29. lipanj 2018.

Od ovoga ljeta nova pravila EU-a za bolju zaštitu 120 milijuna putnika na odmoru

Od nedjelje 1. srpnja potrošači koji rezerviraju odmor upaket-aranžmanu uživat će veća prava.

Četvrtak, 28. lipanj 2018.

Inicijativa DiscoverEU: 15 000 mladih može planirati putovanja širom EU-a za ovo ljeto

U prvom krugu inicijative DiscoverEU, koju je pokrenula Europska komisija, više od 100 000 mladih iz svih država članica prijavilo se u dvotjednom roku koji je istekao 26. lipnja u podne.

Četvrtak, 21. lipanj 2018.

Komisija pozdravlja sporazum o oduzimanju imovine preko granica

Jačanje borbe protiv kriminala i terorizma: Komisija pozdravlja sporazum o oduzimanju imovine preko granica.

2
3
4
5
6
7
8
9
10
...
27