Vijesti
Četvrtak, 28. lipanj 2018.

Inicijativa DiscoverEU: 15 000 mladih može planirati putovanja širom EU-a za ovo ljeto

U prvom krugu inicijative DiscoverEU, koju je pokrenula Europska komisija, više od 100 000 mladih iz svih država članica prijavilo se u dvotjednom roku koji je istekao 26. lipnja u podne.

Četvrtak, 21. lipanj 2018.

Komisija pozdravlja sporazum o oduzimanju imovine preko granica

Jačanje borbe protiv kriminala i terorizma: Komisija pozdravlja sporazum o oduzimanju imovine preko granica.

Utorak, 19. lipanj 2018.

Nova pravila pohrane i obrade podataka u cijelom EU-u

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija večeras su postigli politički dogovor o novim pravilima koja će omogućiti pohranu i obradu podataka u cijelom EU-u bez neopravdanih ograničenja. Novim će se pravilima također podržati stvaranje konkurentnog podatkovnoga gospodarstva na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Petak, 15. lipanj 2018.

Dvojna kvaliteta prehrambenih proizvoda: Europska komisija objavljuje zajedničku metodologiju ispitivanja

Europska komisija upravo je objavila zajedničku metodologiju za usporedbu kvalitete prehrambenih proizvoda u EU-u.

Utorak, 12. lipanj 2018.

#DiscoverEU: Dijeli se 15 000 putnih karata s kojima mladi ovog ljeta mogu istražiti EU

Od danas (12. lipnja 2018.) u 12 sati (prema srednjoeuropskom vremenu) do 26.lipnja (u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu) mlade osobe mogu se prijaviti za osvajanje karata koje će im omogućiti da putuju i otkriju svoj kontinent od srpnja do kraja kolovoza 2018. Sudjelovanjem u inicijativi DiscoverEU doživjet će slobodu kretanja i bolje upoznati raznolikost Europe, uživat će u njezinu kulturnom bogatstvu, steći nove prijatelje i razviti osjećaj europskog identiteta.

Petak, 08. lipanj 2018.

Proračun EU-a: novi program jedinstvenog tržišta za osnaživanje i zaštitu Europljana

Za sljedeći dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Komisija predlaže novi program od 4 milijarde EUR namijenjen osnaživanju i zaštiti potrošača te brojnim malim i srednjim poduzećima u Europi (MSP-ovi) kako bi iskoristila prilike koje pruža funkcionalno jedinstveno tržište. Novim programom ojačat će se upravljanje unutarnjim tržištem EU-a. Podržat će se konkurentnost poduzeća, osobito malih i srednjih, te promicati zdravlje ljudi, životinja, biljaka i dobrobit životinja te uspostaviti okvir za financiranje europske statistike.

Srijeda, 30. svibanj 2018.

Proračun EU-a za regionalni razvoj i kohezijsku politiku nakon 2020.

Gospodarstvo EU-a oporavlja se, no potrebna su dodatna ulaganja kako bi se riješio problem dugotrajnih razlika među državama članicama i unutar njih. Budući da joj je za razdoblje od 2021. do 2027.namijenjen proračun od 373 milijarde eura, buduća kohezijska politika ima ulagačku snagu potrebnu za premošćivanje tih razlika. Sredstva će se i dalje usmjeravati u regije koje najviše zaostaju za ostatkom EU-a. Istodobno će kohezijska politika i dalje biti snažna, izravna poveznica između EU-a i njegovih regija i gradova.

Četvrtak, 24. svibanj 2018.

Preuzmite kontrolu nad svojim osobnim podacima

GDPR zamjenjuje europsku direktivu o zaštiti podataka iz 1995. koja je donesena puno prije nego što su internet i računalstvo u oblaku uveli nove načine obrade osobnih podataka. Budući da se način na koji dijelimo i koristimo podatke od tada promijenio, europske propise o zaštiti podataka bilo je potrebno modernizirati.

Srijeda, 23. svibanj 2018.

Izgradnja snažnije Europe: nove inicijative za dodatno jačanje uloge politika povezanih s mladima, obrazovanjem i kulturom

Komisija nastavlja rad na uspostavi europskog prostora obrazovanja do 2025., jačanju kulturne dimenzije Europske unije i poticanju sudjelovanja mladih s novim skupom mjera, uključujući novu Strategiju za mlade te novu Agendu za kulturu.

Petak, 18. svibanj 2018.

Kako EK štiti građane od onečišćenja zraka?

 Komisija se zalaže za potrebu Europljana da udišu čist zrak.

Srijeda, 16. svibanj 2018.

Dovršavanje pouzdanog jedinstvenog digitalnog tržišta na korist svima

Deset dana prije početka primjene Opće uredbe o zaštiti podataka Europska komisija predstavlja niz konkretnih mjera koje europski čelnici mogu poduzeti za zaštitu privatnosti građana i za ostvarenje jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a do kraja 2018.

Četvrtak, 10. svibanj 2018.

Pokrenuta je kampanja #EUandME

Europska komisija pokrenula je novu kampanju #EUandME usmjerenu mladima od 17 do 35 godina, kako bi ih informirala o vrijednostima i pogodnostima EU-a i pravima koje uživaju kao njegovi građani, te ih upoznala s načinima na koje im EU može pomoći u ostvarenju njihovih strasti i ambicija. Građanima je premijerno predstavljeno pet kratkih filmova europskih redatelja. Cilj je ovih filmova potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji EU ima na njihove svakodnevne živote.

Utorak, 08. svibanj 2018.

Obilježen Tjedan Europe 2018. u VPŽ predavanjem o ˝Europi koja štiti, osnažuje i brani˝ i prigodnim puštanjem balona s EU motivima

 Povodom obilježavanja Tjedna Europe 2018. u Virovitičko-podravskoj županiji, Informacijski centar Europe Direct Virovitica, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA i Virovitičko -podravskom županijom organizirao je niz događanja kojima se proslavlja Dan Europe.

Četvrtak, 03. svibanj 2018.

Obilježavanje EU tjedna 2018. u Virovitičko-podravskoj županiji

Povodom obilježavanja Tjedna Europe 2018. godine, Informacijski centar Europe Direct Virovitica u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA i Virovitičko-podravskom županijom organizira niz događanja.

 

Četvrtak, 03. svibanj 2018.

Komisija predlaže moderan proračun za Uniju koja štiti, osnažuje i brani

Komisija danas predlaže pragmatičan, moderan i dugoročan proračun za razdoblje od 2021.do 2027. U prijedlogu Komisije proračun Unije usklađen je s našim političkim prioritetima, iznesenima u pozitivnom programu koji je predsjednik Jean-Claude Juncker utvrdio u svojem Govoru o stanju Unije 14. rujna 2016. i koji su čelnici 27 država članica EU-a usuglasili u Bratislavi 16. rujna 2016. i u Rimskoj deklaraciji od 25. ožujka 2017. Riječ je proračunu za Europu koja štiti,osnažuje i brani, što će se postići stavljanjem naglaska na područja u kojima Unija može ostvariti najbolje rezultate.

2
3
4
5
6
7
8
9
10
...
26