Vijesti

14.11. Svjetski dan šećerne bolesti

14.11. Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog.

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“. Ovim sloganom želi se istaknuti koliko je važno obrazovanje i liječenje žena koje su već oboljele ili imaju predispoziciju  za razvoj dijabetesa, te koliko one mogu pomoći u prevenciji razvoja dijabetesa u svojoj obitelji. 

Šećernu bolest karakterizira povećana razina šećera u krvi, koja se javlja kada gušterača luči nedostatnu količinu hormona inzulina, odnosno kada ga potpuno prestaje lučiti, te kada ga organizam ne može iskoristiti na pravi način.  Inzulin je hormon koji pomaže isporuku glukoze u sve stanice tijela i njenu pretvorbu u energiju. Apsolutni nedostatak ili pak nedovoljna količina inzulina stvara nepovratne promjene najčešće na kardiovaskularnom i živčanom sustavu, bubregu i mrežnici oka. 

Dijabetes tipa 1 javlja se uglavnom kod mlađe populacije i to kada gušterača luči malo ili nimalo inzulina. To znači da se inzulin mora unijeti u organizam injekcijama u potkožno tkivo. Nastanak bolesti je najčešće iznenadan, a simptomi uključuju: prekomjernu žeđ, učestalo mokrenje, smetnje vida, nagli gubitak težine, stalnu glad i nedostatak energije. 

Dijabetes tipa 2 javlja se uglavnom u srednjoj i starijoj životnoj dobi kada gušterača luči nedovoljno inzulina ili kada ga stanice organizma mogu samo djelomično iskoristiti. Ovo je najčešći oblik koji obuhvaća oko 90% svih oboljelih. Simptomi se javljaju postupno i u puno blažem obliku, a bolest se često zna dijagnosticirati tek kada dođe do ozbiljnih komplikacija. One uključuju: srčane bolesti i moždani udar, probleme s vidom i bubrezima, razne polineuropatije i kožna stanja poput težeg zacjeljivanja rana.

Nažalost oko 40% osoba ne zna da ima dijabetes, dok se on istovremeno nalazi na 8. mjestu među uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj. 

Postupak mjerenja šećera je kratkotrajan i bezbolan, a može Vam spasiti, odnosno poboljšati kvalitetu života. Stoga se barem na Svjetski dan dijabetesa odazovite preventivnim javno-zdravstvenim akcijama i učinite nešto za sebe i svoje zdravlje.