Vijesti

''Bijela knjiga o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.''

Predsjednik europske komisije Jean-Claude Junker  1. ožujka je predstavio ''Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.'' Bijela knjiga je osmišljena prvobitno  kao podloga za raspravu, te se treba razmatrati u smislu dosadašnjih postignuća i raspravljati kako bi trebala izgledati zajednička budućnost.

Europska Unija neprestano se bori s novim izazovima, od gospodarske problematike, oporavka od svjetske financijske krize, premda je svaka zemlja članica drugačije osjetila krizu, destabilizacija zemalja u susjedstvu koje su dovele do najveće izbjegličke krize, terorističkih napada pa čak i izlaska države članice iz Europske Unije.

''Bijela knjiga'' sastoji se od 5 scenarija za razvoj Unije; zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno. O predloženim scenarijima sve države članice će se izjasniti, kako bi se moglo naknadno rezimirati u raspravu na summitu koji bi se trebao održati u prosincu ove godine, te na temelju razmišljanja država članica i donijeti odluka o budućnosti Unije u povodu proslave 60.obljetnice rimskih sporazuma. Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednome jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će najprije stvoriti istinsku solidarnost.“

                                                                                                                 Robert Schuman  9. svibnja 1950.

''Bijelu knjigu'' možete pročitati na link-u : http://bit.ly/2p492wW

(fotografija izvor: http://ec.europa.eu/newsroom/comm/picture.cfm?id=13336&src=0&universe=647)