Vijesti

Budućnost obrazovanja: digitalne vještine i poduzetništvo

Kako bi potaknula zajedničke vrijednosti i svijest učenika o funkcioniranju Europske unije, Europska je komisija danas donijela nove inicijative za poboljšavanje ključnih kompetencija i digitalnih vještina europskih građana.

Budućnost obrazovanja: digitalne vještine i poduzetništvo

Ti su novi prijedlozi, nastali na temelju sastanka na vrhu u Göteborgu iz studenoga 2017. na kojem su se okupili čelnici država i vlada kako bi raspravljali o obrazovanju, osposobljavanju i kulturi predstavljeni već dva mjeseca nakon tog sastanka. Cilj je prijedloga smanjiti socioekonomske nejednakosti uz istovremeno zadržavanje konkurentnosti kako bi se stvorila ujedinjenija, jača i demokratičnija Europa.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast,ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Ciljevi su današnjih inicijativa pomoći pojedincima kako bi mogli u potpunosti ostvariti svoje živote te omogućiti nam razvoj poštenih i otpornih gospodarstva i društva. Moramo se pobrinuti da obrazovanje ostvari svoju svrhu za svakog pojedinca u Europi, da se svi pojedinci mogu prilagoditi promjenama te da svi uživaju u koristima od tih promjena. Za europski održivi rast i konkurentnost to je danas od presudne važnosti, a bit će i u budućnosti. Spremni smo pomagati državama članicama na ostvarenju ovih inicijativa i na raspolaganju smo im za suradnju.

Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Europski sustavi obrazovanja i osposobljavanja trebaju svim ljudima, neovisno o podrijetlu ili socijalnom položaju, pružiti prave kompetencije kako bi stručno napredovali i ostvarivali uspjehe, ali i bili aktivni građani.Trebamo iskoristiti potencijal obrazovanja kako bi smo poticali socijalnu koheziju i osjećaj pripadnosti. Radi toga moramo graditi na temelju zajedničkih vrijednosti te se brinuti da obrazovanje učenicima omogućava da dožive europski identitet u svoj njegovoj raznolikosti ida nauče više o Europi, o drugim europskim državama i o sebi.

Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: Digitalno doba ulazi u svaku poru našeg života. Digitalna transformacija nije pojava koja je važna samo za osobe koje rade u IT sektoru. Jaz u digitalnim vještinama je stvaran. Iako već sada 90 % radnih mjesta budućnosti traži određenu razinu digitalne pismenosti,44 % Europljana ne posjeduje osnovne digitalne vještine. Danas predloženi akcijski plan za digitalno obrazovanje pomoći će Europljanima,obrazovnim institucijama i obrazovnim sustavima da se bolje prilagode za životi rad u sve digitalnijim društvima.

Tri inicijative možete pronaći ovdje: http://bit.ly/2Dne2Ze

Foto:http://bit.ly/2eNPJGw