Vijesti

Definiran proračun EU za 2020.

Danas su tri institucije EU-a postigle dogovor o proračunu EU-a za 2020. zahvaljujući kojem će EU svoja sredstva moći usmjeriti na prioritete važne za građane, odnosno na klimatske promjene, radna mjesta, mlade, sigurnost i solidarnost u EU-u.

Definiran proračun EU za 2020.

Proračun za sljedeću godinu znači i pripremu za prijelaz na sljedeći proračunski ciklus jer će biti sedmi i posljednji proračun u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a 2014. – 2020.

GüntherH. Oettinger, europski povjerenik za proračun i ljudske resurse, rekao je: Proračun EU-a za 2020. znači kontinuitet. Posljednji je u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju i posljednji koji je predložila i o kojem je pregovarala Junckerova Komisija. Proračunska sredstva bit će usmjerena tamo gdje su potrebna, potaknut će se zapošljavanje, suočavanje s klimatskim promjenama i ulaganja u Europi.Ulagat ćemo u mlade i Europu učiniti sigurnijom. Svi ti prioriteti uzeti su u obzir i u prijedlogu Komisije za dugoročni proračun EU-a nakon 2020. U ovom trenutku trebamo raditi na pravodobnom donošenju sljedećeg dugoročnog proračuna da bismo građanima pružili sigurnost i stabilnost i nadalje stvarali dodanu vrijednost EU-a za sve.

Proračun EU-a za 2020. iznosi 168,69 milijardi eura u obvezama (iznos u kojem se u danoj godini mogu sklapati ugovori) te 153,57 milijardi eura u sredstvima za plaćanje (iznos koji će se isplatiti). Neke su od njegovih ključnih značajki sljedeće:

 

  •  21% cjelokupnog proračuna namijenjeno je mjerama za suzbijanje klimatskih promjena
  • Oko polovine sredstava namijenjeno je za konkurentnost gospodarstva
  • 1,2 milijarde eura ići će za Europski globalni satelitski navigacijski sustav Galileo
  • 255 milijuna eura pružit će poticaje europskim tvrtkama da rade zajedno na razvoju obrambenih proizvoda i tehnologije u skladu s Europskim programom za industrijski razvoj u obrani 2,89 milijardi eura ići će na obrazovanje putem Erasmus + dok će Europski solidarni korpus stvoriti prilike za volontiranje ili rad na projektima uzemlji ili inozemstvu sa 166,1 milijuna eura (+ 15,9% u odnosu na 2019. godinu)
  • Europskim poljoprivrednicima je namijenjeno 58,12 milijardi eura
  • 2,36 milijardi eura ići će Fondu za azil, migracije i integraciju, Fondu za unutarnju sigurnost i agencijama koje djeluju na ovom polju (Europol, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex), EASO, eu-LISA.