Vijesti

Devet povijesnih lokaliteta u Europi od Komisije dobilo oznaku europske baštine

Devet lokaliteta kojima se slave ili simboliziraju europski ideali, vrijednosti,povijest i integracija dobilo je danas od Europske komisije oznaku europske baštine. Riječ je o spomenicima glazbene baštine u Leipzigu (Njemačka), sinagoškom kompleksu u Ulici Dohány (Mađarska), tvrđavi Cadine (Italija), crkvu Javorci (Slovenija), bivšem nacističkom koncentracijskom logoru Natzweiler i njegovim radnim logorima (Francuska i Njemačka), Memorijalnom centru u Sigetu(Rumunjska), ugljenokopu Bois du Cazier (Belgija), selu Schengen (Luksemburg)te mjestu potpisivanja Ugovora iz Maastrichta (Nizozemska).

Devet povijesnih lokaliteta u Europi od Komisije dobilo oznaku europske baštine

 Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Srdačno pozdravljam devet lokaliteta koje smo dodali na popis. Svaki od njih odabran je zbog svoje simbolične vrijednosti te predstavlja neki aspekt europskih ideala, vrijednosti, povijesti i integracije. Ti lokaliteti olakšat će nam razumijevanje prošlosti i izgradnju budućnosti, a upravo taj aspekt svog nasljeđa slavimo tijekom Europske godine kulturne baštine 2018.“

Neovisni žiri koji je sastavila Komisija odabrao je nove lokalitete među 25 kandidata koje su na temelju predselekcije predložile države članice sudionice. Svečanost proglašenja održat će se u bugarskom gradu Plovdivu 26. ožujka na konferenciji „Kulturna baština: prema održivoj Europi“ koju organiziraju bugarsko predsjedništvo Vijeća Europske unije i Europska komisija.

Nakon donesene odluke broj lokaliteta koji nose oznaku europske baštine popeo se na 38.

Više o ovoj temi na: http://bit.ly/2oOpgMN

Izvor foto: http://bit.ly/2HeUlQN