Vijesti

Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.

Europski parlament i Vijeće Europske unije jučer su postigli privremeni dogovor o prvom programu Digitalna Europa, dijelu dugoročnog proračuna EU-a koji je predstavila Komisija. 

Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.

 Programom, predloženim u lipnju 2018., obuhvaćena su ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora: računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju, kiber sigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija u svim dijelovima gospodarstva i društva kako bi se ojačalo industrijsko tehnološko predvodništvo Europe.

Europski parlament i Vijeće Europske unije jučer su postigli privremeni dogovor o prvom programu Digitalna Europa, dijelu dugoročnog proračuna EU-a koji je predstavila Komisija. Programom, predloženim u lipnju 2018., obuhvaćena su ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora:računalstvo visokih performansi, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija u svim dijelovima gospodarstva i društva kako bi se ojačalo industrijsko tehnološko predvodništvo Europe.

Andrus Ansip,potpredsjednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište, pozdravio je dogovor:„Programom Digitalna Europa ulagat će se u izgradnju digitalnih kapaciteta i infrastrukture velikih razmjera u EU-u, čime će se europskim građanima,poduzećima i regijama olakšati uspješno poslovanje u današnjem hiperpovezanom svijetu te Europi zajamčiti očuvanje globalne konkurentnosti. Sada kada je dogovor postignut, važno je brzo nastaviti s pregovorima o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru kako bismo s programom započeli na vrijeme i s namjenskim proračunom.“

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, dodala je: „Ovaj prvi paneuropski digitalni program velik je korak za jačanje vodećeg položaja Europe u digitalnom dobu na svjetskoj razini. Ulagat ćemo u ključne strateške digitalne kapacitete, a u središtu su programa i dalje europski građani, kao i u svim našim digitalnim inicijativama. Program Digitalna Europa imat će ključnu ulogu u uspješnoj digitalnoj transformaciji našega gospodarstva i društva.“Program je usredotočen na područja u kojima nijedna država članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno te u kojima je izgledno da će javno ulaganje imati najveći učinak.

Komisija je predložila i financiranje nove digitalne infrastrukture u EU-u u razdoblju od 2021. do 2027.putem obnovljenog Instrumenta za povezivanje Europe.

Izvor: https://bit.ly/2tnrWD3