Vijesti

Digitalno tržište

Digitalno tržište

Digitalno tržište je promijenilo svijet u svim područjima poslovanja. Europljani svakodnevno koriste Internet za učenje, rad, prodaju ili kupovinu, no često se i suočavaju s preprekama prilikom korištenja on-line alata i usluga, što naposljetku dovodi do toga da trgovačka društva i tijela vlasti ne ostvaruju punu korist od digitalnih alata.
Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta, koju je predložila Europska komisija, želi se osigurati da europsko gospodarstvo, industrija i društvo u potpunosti iskoriste novo digitalno doba. Uz e-rješenja i podatke te prekogranične digitalne usluge ono tvori sastavni dio projekta EU-a za digitalnu Europu, u kojem je slobodno kretanje robe, osoba, usluga, kapitala i podataka zagarantirano i u kojem građani i  tvrtke mogu bez ikakvih zapreka online pristupiti robi i uslugama, u uvjetima poštene konkurencije i visoke razine zaštite potrošača i osobnih podataka bez obzira na njihovu nacionalnost i mjesto življenja.
Stvaranjem slobodnog i sigurnog jedinstveno digitalno tržište u kojem je moguća prekogranična kupnja na internetu i u kojem poduzeća mogu prodavati diljem EU-a putem Interneta, koje bi osiguralo jačanje e-trgovine sa krajnjom koristi gospodarstvu, otvaranju novih radnih mjesta, rasta, konkurentnosti, investicija i inovacija koje će stvoriti nove poslovne prilike poduzećima.
Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta, koju je Europska komisijapredložila 2015., položeni su temelji ujedinjenog i održivog europskogdigitalnog društva. Tijekom 2016. i 2017. ostvaren je niz ključnihpostignuća: ukidanje naknada za roaming, modernizacija zaštitepodataka, prekogranična prenosivost internetskog sadržaja,i dogovor oomogućavanju besplatnog interneta na javnim mjestima.
DIV i Razvojna agencija VIDRA su ovaj tjedan od 11.12. do 15.12. obilježili ''Tjedan digitalnog poslovanja'', te su u sklopu navedenog tjedna održana predavanja u Virovitici, Pitomači i Slatinu u cilju ukazivanja na važnost modernog načina poslovanja koje uvelike ubrzava i olakšava poslovne procese, omogućava pristup novim tržištima i prilikama te optimizira troškove. Na predavanjima su se predstavili primjeri dobre prakse koji su svoj posao učinili modernijim i koji su uspjeli odgovoriti na izazove današnjeg tržišta.