Vijesti

Dugo toplo ljeto

Sredina je ljeta i temperature u termometru redovito se dižu iznad 30°C, sezona je godišnjih odmora i odlazaka na more.

Dugo toplo ljeto

 

Kako meteorolozi najavljuju novi toplinski val krajem tjedna osvježenje će se tražiti na svakom koraku, bilo da se radi o velikom plavetnilu, mrzloj rječici ili toplom bazenu.

Posljednjih desetljeća uočen je trend povećanja prosječnih ljetnih tempera. Toplinski valovi predstavljaju sve veću prijetnju za zdravlje ljudi diljem svijeta. U Europi je zabilježen porast smrtnih slučajeve koji se povezuju s utjecajem vrućine, navodi Državni hidrometeorološki zavod.

Kako bi se zaštitili preporučljivo je držati se uputa stručnjaka.

Rashladite prostor u kojem boravite. Nastojte rashladiti svoj dom tako da sobna temperatura ne prelazi 32°C tijekom dana i 24°C tijekom noći, zatvorite prozore tokom dana, stavite zaslone i koristite uređaje za rashlađivanje. Tijekom noći koristiti svježi zrak da bi rashladili kuću ili stan.

Klonite se vrućine, izbjegavajte izloženost suncu u najtoplijem dijelu dana. Potražite sjenu i izbjegavajte naporan rad vani.Koristite preparate za sunčanje sa zaštitnim faktorom, štiteći se od štetnog ultravioletnog zračenja. Djecu ili životinje nikako ne ostavljajte u parkiranom vozilu.

Rashladite svoje tijelo, nosite laganu i svjetliju odjeću. Kupajte se ili tuširajte, a preporučljivo je i korištenje hladnog mokrog ručnika ili spužve kako bi rashladili ekstremitete. Prohladna kupka za noge također može činiti čuda.

Pijte dovoljno tekućine, ali izbjegavajte alkohol i napitke s kofeinom i viškom šećera. Jedite manje obroke ali češće.

Dobar ljetni napitak je limunada, rashladit će vaše tijelo i utažiti žeđ, ali postoje i brojne druge opcije. Sezonsko voće i povrće bogato mineralima i puno tekućine također je dobar izbor.Srpanj i kolovoz vrijeme je krastavaca i lubenica.

Odlazak na more,na rijeku ili bazen odlična je prilika kako iskoristiti vruć ljetni dan. Među opcijama rashlađivanja spada u najbolje. Ljeto je tek na pola puta, meteorolozi predviđaju još toplinskih valova sljedećih tjedana. Zaštitite se od vrućina i visokih temperatura kako najbolje možete.

Najveća zabilježena temperatura u Virovitici iznosila je 39,2°C, bilo je to krajem lipnja davne 1965., prema podacima DHMZ-a. U županiji je najviša temperatura zabilježena na meteorološkoj postaji Bilogora u kolovozu 2012., iznosila je 39,8°C.