Vijesti

EFSA poziva na oprez od afričke svinjske kuge

Bruxelles, 30. rujna 2020. – Kako bi pomogla zaustavitiširenje afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Europi, Europska agencija zasigurnost hrane (EFSA) pokrenula je kampanju pozivajući uzgajivače svinja ilovce na osviještenost o ovoj bolesti, smrtonosnoj za svinje, koja može imatiozbiljne društvenogospodarske posljedice u zahvaćenim zemljama.

EFSA poziva na oprez od afričke svinjske kuge
 

 

Kampanja se, osim u Hrvatskoj, provodi u Albaniji, Bosni iHercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Kosovu[1], Sjevernoj Makedoniji,Srbiji i Sloveniji, zemljama za koje je EFSA utvrdila da se nalaze na tzv.ugroženom području zbog svoje blizine zemljama u kojima je raširena afričkasvinjska kuga.

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađadomaće i divlje svinje. U razdoblju od 2016. do lipnja 2020. godine u Europi jetako uslijed ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja[1]. Virus jebezopasan za ljude, no u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarskeprobleme. Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a pa klanje velikog brojasvinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit načinsprječavanja njezina širenja.

EFSA stoga u spomenutim zemljama želi podići razinuosviještenosti i poboljšati razumijevanje ASK-a kod onih skupina ljudi ipojedinaca koji dolaze u dodir s domaćim i divljim svinjama, primjerice,uzgajivačima svinja i lovcima. Surađivat će stoga s veterinarskimorganizacijama, lovačkim društvima, udrugama uzgajivača, carinskimslužbenicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim djelatnicimai putnicima kako bi o ovoj bolesti informirala što veći broj ljudi.

Budući da izbijanje ASK-a može imati tako pogubne posljedice,prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje te bolesti ključni su za njezinoobuzdavanje. Znakovi koje pokazuju svinje oboljele od ASK-a mogu biti vrućica,gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože teje u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara.  

Preventiva je najvažnija, pa EFSA poziva uzgajivače da perusvoju odjeću, dezinficiraju opremu, drže svoje svinje podalje od divljih svinjate napoj i svinje nabavljaju iz pouzdanih izvora. Za lovce je važno dadezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja popovratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ilipoljima te se drže podalje ako naiđu na uginulu divlju svinju. U slučaju davide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima.

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Europske komisije idrugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjskekuge u Europi, a korisni materijali kojima EFSA želi osvijestiti građane, kao iviše informacija o samoj bolesti, mogu se naći na mrežnoj stranici https://www.efsa.europa.eu/en/StopASF#/hr/

[1] Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on uskladu s RVSUN-om 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnostiKosova.

 

 

Kontakt:

Pitaj EFSA-u[1] Izvor: oie.int