Vijesti

EIB Grupa podržala Hrvatsku u 2017. godini s gotovo 600 milijuna eura, ugovoreni krediti za podršku hrvatskog turizma i okoliša

·        Podrška EIB Grupe za Hrvatsku u 2017. iznosi 1,22% BDP-a zemlje, što svrstava Hrvatsku na treće mjesto među članicama EU

·        EIB Grupa u Hrvatskoj u 2017. podržala 1.100 pothvata i više od 15,000 radnih mjesta

·        Odličan početak poslovanja u 2018. godini

ü  Prvi direktni kredit odobren kompaniji iz privatnog sektora uz jamstvo Plana ulaganja za Europu u iznosu od 16 milijuna eura u svrhu unaprjeđenja turističke infrastrukture na Jadranu

ü  Novi kredit u iznosu od 15 milijuna eura HBOR-u u svrhu podrške ulaganjima u očuvanje bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama

ü  Potpisivanje ugovora sa savjetodavnim centrom (Advisory Hub) u svrhu podrške razvoju projekata Hrvatskoj

EIB Grupa podržala Hrvatsku u 2017. godini s gotovo 600 milijuna eura, ugovoreni krediti za podršku hrvatskog turizma i okoliša

 EIB-ova ulaganja u Hrvatskoj u 2017. 

EIB Grupa (koju čine Europska investicijska banka-EIB i njezin dio, Europski investicijski fond -EIF) je osigurala 590 milijuna eura za nove kredite, jamstva i vlasnička ulaganja u Hrvatskoj u 2017.

EIB je osigurao kredite u iznosu od 538 milijuna eura, a 50 milijuna eura se odnosilo na jamstva i vlasnička ulaganja u mala poduzeća od strane EIF-a. Podrška EIB Grupe u Hrvatskoj predstavlja oko 1,22%BDP-a Hrvatske, što Hrvatsku svrstava na 3. mjesto među ostalim članicama EU, te je po tom pitanju daleko iznad prosjeka EU koji iznosi 0,46%.


Odličan početak poslovanja u 2018. godini

EIB nastavlja svoj poslovni zamah i najavljuje nove ugovore vezane uz financiranje i savjetovanje u raznim sektorima u Hrvatskoj.

ü  Prvi kredit EFSU-a hrvatskom privatnom sektoru za razvoj turizma na Jadranu

EIB je danas potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj, Valamar Rivierom. Ovo je prva transakcija u kojoj EIB zaključuje transakciju s kompanijom iz privatnog sektora u Hrvatskoj, u kojem se koristi podrška proračunskog jamstva EU-a putem Europskog fonda za strateška ulaganja(EFSU), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu. 

EIB će ovim kreditom sufinancirati dovršetak Valamar Girandella Resorta, odnosno izgradnju prvog Kinder hotela 5* u portfelju Valamar Riviere, čijim se otvorenjem u travnju ove godine  zaokružuje repozicioniranje destinacije Rabacu vodeću odmorišnu destinaciju usmjerenu gostima više platežne moći. Ovaj kredit je dopuna posrednom zajmu u iznosu od 44 milijuna eura koji je Valamaru dodijelio HBOR u ožujku 2017.

ü  15 milijuna eura za razvoj zelenog poduzetništva

Pored suradnje EFSU-a i Valamara, EIB objavljuje da je s HBOR-om potpisao i ugovor o kreditu u iznosu od 15 milijuna eura  čime će se podržati ulaganja u projekte očuvanja bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama s posebnim naglaskom na zelenu infrastrukturu. Ovaj je projekt podržan od strane NCFF-a, odnosno Linije za financiranje prirodnog kapitala, financijskog instrumenta koji je razvijen zajedno s Europskom komisijom. Kredit će biti popraćen tehničkom podrškom kako bi se HBOR podržao u identifikaciji i promoviranju adekvatnih investicijskih prilika u poslovnoj i javnoj sferi u ovom strateški važnom području s ciljem poticanja zelenog razvoja.

Hrvatsku odlikuju izuzetna prirodna bogatstva i među tri je vodeće europske zemlje po biljnoj raznolikosti. Više od 34% zemlje je obuhvaćeno ekološkom mrežom Europske unije Natura 2000. Gospodarski sektori koji imaju koristi od navedenih prirodnih bogatstva i kojima je u interesu da se ista sačuvaju su turizam, održiva poljoprivreda i šumarstvo. U urbanom kontekstu, investicije u prirodna rješenja za intenzivne toplinske udare ili poplave (kao npr.  permeabilno popločavanje i projekti vezani uz zelene krovove) mogu pomoći da gradovi postanu otporniji na klimatske šokove te da ujedno osiguraju veće zadovoljstvo životom u njima.

ü Savjetovanje vezano uz investicijske projekte

EIB je s hrvatskim Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije  potpisao ugovor o savjetovanju na temelju kojeg je EIB Grupa, uz podršku Ministarstva, u mogućnosti pružati savjetodavne usluge javnim i privatnim poduzećima putem kako bi se mogli identificirati, pripremiti i razviti investicijski projekti unutar mreže Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH-European Investment Advisory Hub) koji predstavlja partnerstvo između EIB-a i Europske komisije te drugi stup Plana ulaganja za Europu i Hrvatskoj nudi jedinstveni pristup opsežnoj ponudi savjetodavne i tehničke podrške.

Izvor foto: http://bit.ly/2G5MbLj  

Izvor: Predstavništvo EK u RH