Vijesti

EU ulaže 35 milijuna eura u sprječavanje i liječenje karcinoma umjetnom inteligencijom

Europska komisija objavila je poziv na podnošenje prijedloga u okviru kojega je dostupno 35 milijuna eura za razvoj analize medicinskih snimaka radi dijagnosticiranja karcinoma pomoću umjetne inteligencije te drugih alata i analitičkih rješenja usmjerenih na sprječavanje, predviđanje i liječenje najčešćih oblika karcinoma.

EU ulaže 35 milijuna eura u sprječavanje i liječenje karcinoma umjetnom inteligencijom
 Poziv je dio programa Obzor 2020., putem kojega Komisija ulaže ukupno 177 milijuna eura u„digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi“ te „pouzdana digitalna rješenja i kibersigurnost u području zdravstva i skrbi“.

 Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je: „Suradnjom na svim razinama te razmjenom i tumačenjem tehnoloških noviteta u području sprječavanja, dijagnosticiranja i predviđanja liječenja diljem EU-a bit ćemo u mogućnosti bolesnicima pružiti bolju pomoć.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel dodala je: „Današnje ulaganje dokaz je naše snažne potpore naprednim tehnologijama koje će oblikovati budućnost zdravstvenog sektora u Europskoj uniji. Zajedno s državama članicama moramo uspostaviti okvir kojim se uravnotežuju osobni ciljevi i ograničenja zdravstvenog sustava te omogućuje puni potencijal inovacija u zdravstvu na dobrobit svih Europljana.

Povjerenica Gabriel sutra će sazvati drugi okrugli stol na visokoj razini na kojem će se okupiti predstavnici Europske komisije, farmaceutske, biotehnološke i medicinsko tehnološke industrije te civilnog društva. Tom će se prilikom razgovarati o planu iznesenom u Komunikaciji o digitalnoj transformaciji zdravstva i skrbi, donesenoj u travnju 2018., te drugim važnim temama, npr. sljedećim koracima u nedavno donesenoj Preporuci o interoperabilnosti elektroničkih sustava zdravstvene evidencije,umjetnoj inteligenciji i računalstvu visokih performansi.

Povjerenica će istaknuti i važnost daljnjeg razvoja prekogranične razmjene zdravstvenih podataka te rješavanja relevantnih aspekata zaštite privatnosti i podataka.Dodatne informacije o transformaciji zdravstvene zaštite na digitalnom jedinstvenom tržištu dostupne su ovdje, a o nedavno pokrenutom radu Komisije na velikim projektima istraživanja iinovacija, uz ostalo i u borbi protiv karcinoma, ovdje.