Vijesti

Fi-Compass - novi savjetodavni servis za financijske instrumente

Ulaganja velikih razmjera u EU-u: Komisija i EIB predstavili Fi-Compass, novi savjetodavni servis za financijske instrumente.

Fi-Compass - novi savjetodavni servis za financijske instrumente

Europska komisija u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) 19. siječnja pokreće Fi-Compass , novi savjetodavni servis za financijske instrumente u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova.Bit će to ključna sastavnica savjetodavnog centra "sve na jednom mjestu", koji će se pokrenuti tijekom ljeta kao važan dio EU-ova investicijskog plana. Rad na provedbi investicijskog plana brzo napreduje. Svega pedeset dana nakon što je predsjednik Juncker predstavio planove o ulaganjima velikih razmjera u EU-u, Komisija je pokrenula zakonodavni prijedlog kojim bi se Europskom fondu za strateška ulaganja omogućila mobilizacija najmanje 315 milijardi eura u privatnim i javnim ulaganjima diljem Europske unije.

Pokretanjem Fi-Compassa Komisija i Europska investicijska banka pokazuju da brzo djeluju u smjeru ostvarenja tehničke strane investicijskog plana, i to stvaranjem savjetodavnog centra koji će pružati potrebnu financijsku i tehničku podršku. Ta će platforma biti važno sredstvo koje će državama članicama omogućiti korištenje financijskih instrumenata u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova jer će kohezijska politika imati središnju ulogu u ispunjavanju ciljeva investicijskog plana u smislu strateških i profitabilnih ulaganja, otvaranja radnih mjesta i održivog rasta.Nova platforma Fi-Compass bit će predstavljena tijekom dvodnevne konferencije kojoj će prisustvovati potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast i zapošljavanje, povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu te potpredsjednik Europske investicijske banke Wilhelm Molterer. Na konferenciji visoke razine sudjelovat će i predstavnici država članica i regija te će iskoristiti priliku za razmjenu iskustava i najbolje prakse glede osmišljavanja i korištenja navedenih instrumenata.(http://ec.europa.eu)