Vijesti

Globalni odgovor na koronavirus: Europska komisija donirat će 300 milijuna eura Savezu za cjepiva Gavi

Europska komisija danas je najavila da će Savezu za cjepiva Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 milijuna eura za potporu imunizaciji 300 milijuna djece diljem svijeta i stvaranje zaliha cjepiva za zaštitu od zaraznih bolesti.

Globalni odgovor na koronavirus: Europska komisija donirat će 300 milijuna eura Savezu za cjepiva Gavi

Današnji globalni sastanak na vrhu o cijepljenju u organizaciji Saveza za cjepiva Gavi važan je iskorak u jačanju zdravstvenih sustava i imunizacijskih kapaciteta najugroženijih zemalja svijeta. To je presudno za ostvarenje ciljeva globalnog odgovora na koronavirus.

Na donatorskoj konferenciji za globalni odgovor na koronavirus 4. svibnja, kojoj je Europska komisija bila sudomaćin, prikupljeno je 1,5 milijardi eura za Savez za cjepiva Gavi, uključujući 488 milijuna eura zacijepljenje protiv koronavirusa kada cjepivo bude dostupno.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Cjepiva mogu spasiti živote samo ako su dostupna svima koji ih trebaju, posebno u najugroženijim zajednicama i regijama svijeta. Upravo zato je rad Saveza za cjepiva Gavi toliko važan. Gavi zemljama u razvoju osigurava sredstva za izgradnju jačih zdravstvenih sustava i programa imunizacije koji doprinose sigurnosti sviju nas. Drago mi je što Europska komisija može podržati Gavi u tako bitnom pothvatu. To će nam pomoći da prevladamo ovu pandemiju i izbjegnemo nove.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: Izgradnja sustava imunizacije okosnica je suradnje EU-a s partnerskim zemljama i Gavijem najačanju zdravstvenih sustava, što će nam sada, na putu prema oporavku od pandemije bolesti COVID-19, biti važnije nego ikad prije. Zahvaljujući povećanju pristupa djece osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, a osobito učinkovitim i sigurnim cjepivima, u razdoblju od 2000. do 2017. smrtnost djece na svjetskoj razini upola je smanjena. Kako bismo u idućih pet godina postigli zajednički uspjeh važno je osigurati daljnji pristup cijepljenju još većem broju ugrožene djece.

Novi iznos donacije Komisije od 300milijuna eura premašuje njezina dosadašnja ukupna izdvajanja za Savez zacjepiva Gavi. Zahvaljujući tim financijskim sredstvima:

  • cijepit će se 300 milijuna djece i spasiti osam milijuna života
  • osigurat će se uspješan prijelaz nekih zemalja na samofinanciranje
  • privući će se 3,6 milijardi USD u okviru nacionalnog sufinanciranja i programa cijepljenja koji se financiraju vlastitim sredstvima
  • isporučit će se više od 3,2 milijarde doza životno važnih cjepiva u 55 zemalja
  • cijepljenjem će se omogućiti 1,4 milijarde kontakata između obitelji i zdravstvenih službi
  • u suradnji s Globalnom inicijativom za iskorjenjivanje dječje paralize spriječit će se ponovno izbijanje te bolesti provedbom rutinskih programa cijepljenja inaktiviranim cjepivom
  • financirat će se zalihe cjepiva za hitnu primjenu radi suzbijanja širenja opasnih bolesti.

Današnja sredstva doniraju se podpretpostavkom da će se novi višegodišnji financijski okvir EU-a, a posebno dio iz kojeg bi trebala doći sredstva obećana za Gavi – Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), donijeti uglavnom u skladu s prijedlogom Europske komisije. Komisija je 2.lipnja predložila povećanje sredstava za taj instrument u razdoblju2021. – 2027. na 86 milijardi eura u cijenama iz 2018. (tj. 96,4milijarde eura u tekućim cijenama), uključujući 10,5 milijardi eura iz novog instrumenta Next Generation EU.