Vijesti

Inicijativa DiscoverEU omogućuje još 14 500 mladih priliku za istraživanje Europe

Među gotovo 80 000 prijava za putne karte u okviru inicijative DiscoverEU odabrano je više od 14 500 osamnaestogodišnjih dobitnika.

Inicijativa DiscoverEU omogućuje još 14 500 mladih priliku za istraživanje Europe
 Dobitnici karata moći će od 15. travnja do 31. listopada 2019. trideset dana putovati Europom. U drugom krugu inicijative DiscoverEU,koju je pokrenula Europska komisija, zaprimljeno je gotovo 80 000 prijava mladih iz svih država članica EU-a. Dvotjedni rok za prijavu završio je 11. prosinca 2018. Na temelju kriterija za dodjelu i kvota utvrđenih za svaku državu članicu EU-a odabrano je 14 536 mladih Europljana.

 Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: Prekrasno je vidjeti kako mladi Europljani u okviru inicijative DiscoverEU istražuju svoj kontinent. Tijekom dva kruga 2018. prijavilo se gotovo 180 000 mladih iz cijele Europe. Zahvaljujući ovoj inicijativi omogućili smo oko 30 000 mladih da otkrivaju kulture i tradicije europskih zemalja te da se upoznaju s ostalim putnicima i zajednicama s kojima se susreću na putu. Pravo je nadahnuće vidjeti mlade kako tijekom putovanja na temelju vlastitih iskustava otkrivaju Europu. DiscoverEU im omogućuje da sami planiraju putovanja, dijele svoje dogodovštine putem društvenih medija i sklapaju nova prijateljstva.

Ovih će dana dobitnici drugog kruga primiti obavijest radi rezervacije putovanja. Od 15. travnja do 31. listopada 2019. putovat će trideset dana sami ili u skupinama od najviše pet osoba. Većina će ih putovati željeznicom, a drugim prijevoznim sredstvima poslužit će se u iznimnim slučajevima.

Osim putnih karata mladi će dobiti i upute prije putovanja, a moći će se i međusobno povezati putem društvenih medija. Obavijestit će ih se i o dostupnim posebnim pogodnostima, kao što su snižene ulaznice za muzeje i razgledavanje kulturnih znamenitosti, mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima učenja ili dobrodošlice koje organiziraju gradovi koje će posjetiti. Cijelo priopćenje nalazi se: Ovdje