Vijesti

Izgradnja Europe koja štiti, jača i brani

Izgradnja Europe koja štiti, jača i brani

Junckerova Komisija predstavila treći godišnji program rada u Strasbourg-u, 25. listopada 2016.

Program rada Komisije za sljedeću godinu strogo je usredotočen na postizanje rezultata u 10 prioritetnih područja u skladu s političkim smjernicama i u cilju rješavanja najvećih izazova s kojima je Europa danas suočena.

Na temelju programa rada Komisija, Europski parlament i Vijeće sada će započeti rad na zajedničkoj izjavi o usuglašenim ciljevima i prioritetima za 2017. kako bi se prijedlozi pretvorili u konkretne mjere te postigli rezultati za građane.

„Usredotočeni smo na važna pitanja, konkretne mjere koje poboljšavaju život građana. Uoči 60. obljetnice Rimskih ugovora sljedećeg ožujka moramo se ujediniti oko pozitivno formuliranih planova. Upravo to donosi Program rada Komisije. Tijekom sljedećih tjedana odabrat ću, u suradnji s Europskim parlamentom i Vijećem, inicijative od velike političke važnosti koje u sljedećim mjesecima trebaju imati prioritet u zakonodavnom postupku. Jer ovoje Europa rezultata", izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

„U ovom zahtjevnom vremenu moramo bolje surađivati i pridonijeti zaštiti, osnaživanju i obrani građana Europe. Komisija je radi toga već od prvog dana utvrdila jasne prioritete. Pozorno slušamo Europski parlamenti Vijeće te građane, za koje radimo. Postigli smo solidan napredak u područjima kao što su poticanje ulaganja i zapošljavanja, upravljanje migracijama,klimatske promjene i borba protiv terorizma. Posla međutim još ima i ove godine moramo se usuglasiti o mnogim ključnim prijedlozima koji su već predstavljeni.Moramo imati konkretne rezultate", izjavio je prvi potpredsjednik Frans Timmermans.

U ovom programu rada predložena je 21 ključna inicijativa,kao i 18 novih prijedloga u okviru programa REFIT u cilju poboljšanja kvalitete postojećeg zakonodavstva EU-a i osiguravanja svrsishodnosti naših propisa. Da bi se postizanje rezultata zadržalo u žarištu, u programu rada utvrđena su 34 prioritetna prijedloga u postupku, koje je Komisija podnijela u zadnje dvije godine i čije bi brzo prihvaćanje u Parlamentu i Vijeću znatno pridonijelo poboljšanju stanja na terenu.

Priopćenje Europske komisije

(Naslovna fotografija:Jean-Claude Junker na podiumu Vijeća Europske unije, Etienne Ansotte, Audiovizualna služba EK © European Union, 2016.)