Vijesti

Junckerova Komisija stavlja na raspolaganje milijardu eura za mlade nezaposlene osobe

Europska komisija danas je predložila da se već ove godine stavi na raspolaganje milijardu eura iz proračuna Inicijative za zapošljavanje mladih. Time će se do trideset puta povećati pretfinanciranje koje države članice primaju za poticanje zapošljavanja mladih, a učinke će osjetiti do 650 000 mladih osoba kojima će se olakšati brže pronalaženje posla.

Junckerova Komisija stavlja na raspolaganje milijardu eura za mlade nezaposlene osobe
Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog, izjavio je: "Današnjim prijedlogom Komisija šalje jasan signal da je nezaposlenost mladih i dalje prioritet našeg političkog programa. Unaprijed ćemo isplatiti oko milijardu eura kako bismo poduprli aktivnosti država članica usmjerene na vraćanje mladih na posao ili u obrazovni sustav, odnosno njihovo uključivanje u programe osposobljavanja. Na taj način mladi mogu ne samo pridonijeti gospodarstvu i društvu svojim vještinama i dinamičnošću, već i vratiti svoje dostojanstvo."

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je: "Naši mladi trebaju posao, i to odmah. Neprihvatljivo je da više od petine mladih osoba na tržištu rada ne može pronaći posao. Što prije ponudimo veća sredstva, to prije možemo veći broj mladih vratiti na posao. Odlučna sam raditi na ostvarenju tog cilja."

Prvi prioritet ove Komisije jest jačanje konkurentnosti Europe, poticanje ulaganja i otvaranje radnih mjesta. Investicijskim planom u vrijednosti od 315 milijardi dolara mogu se stvoriti milijuni radnih mjesta – i to ne samo za mlade. No čak i kad se stvaraju nova radna mjesta, mladi često imaju velike poteškoće pri ulasku na tržište rada. Zbog toga je Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) prvenstveno usmjerena na vraćanje mladih na posao ili u program osposobljavanja. Sve su se države članice obvezale na ispunjavanje „Jamstva za mlade”: osobama mlađima od 25 godina ponudit će se kvalitetno radno mjesto, naukovanje ili osposobljavanje u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla. Današnjom najavom pridonijet će se ostvarivanju tog jamstva u skladu s preuzetom obvezom Komisije u radnom programu za 2015. (http://ec.europa.eu/croatia/news/2015/20150204_hr.htm)
Izvor fotografije: http://www.morguefile.com