Vijesti

Komisija predlaže moderan proračun za Uniju koja štiti, osnažuje i brani

Komisija danas predlaže pragmatičan, moderan i dugoročan proračun za razdoblje od 2021.do 2027. U prijedlogu Komisije proračun Unije usklađen je s našim političkim prioritetima, iznesenima u pozitivnom programu koji je predsjednik Jean-Claude Juncker utvrdio u svojem Govoru o stanju Unije 14. rujna 2016. i koji su čelnici 27 država članica EU-a usuglasili u Bratislavi 16. rujna 2016. i u Rimskoj deklaraciji od 25. ožujka 2017. Riječ je proračunu za Europu koja štiti,osnažuje i brani, što će se postići stavljanjem naglaska na područja u kojima Unija može ostvariti najbolje rezultate.

Komisija predlaže moderan proračun za Uniju koja štiti, osnažuje i brani

 

Njime se odgovara na postojeće okolnosti, u kojima se očekuje da Europa igra veću ulogu u pružanju sigurnosti i stabilnosti u nestabilnom svijetu te će zbog Brexita nastati znatan manjak u našem proračunu. U današnjem prijedlogu odgovori na dva izazova uključuju ravnomjerno smanjenje rashoda i uvođenjem novih sredstava. Iznos financijskih sredstava za nove i glavne prioritete Unije održat će se na istoj razini ili povećati, zbog čega se podrazumijevaju smanjenja u drugim područjima. Ulozi su visoki, stoga je vrijeme za odgovorno djelovanje. Zbog toga je današnji prijedlog proračuna i usmjeren na rezultate i realan.

U prijedlogu Komisije proračun Unije usklađen je s našim političkim prioritetima,iznesenima u pozitivnom programu koji je predsjednik Jean-Claude Juncker utvrdio u svojem Govoru o stanju Unije 14. rujna 2016. i koji su čelnici 27 država članica EU-a usuglasili u Bratislavi 16. rujna 2016. i u Rimskoj deklaraciji od 25. ožujka 2017. Riječ je proračunu za Europu koja štiti, osnažuje i brani, što će se postići stavljanjem naglaska na područja u kojima Unija može ostvariti najbolje rezultate.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Ovo je važan trenutak za našu Uniju. Novi proračun prilika je da oblikujemo svoju budućnost kao nova, ambiciozna Unija s 27 država članica koje povezuje solidarnost. U današnjem prijedlogu iznijeli smo pragmatičan plan za postizanje boljih rezultata s manje sredstava. Zahvaljujući povoljnoj gospodarskoj situaciji pritisak je manji, no u nekim područjima ipak moramo ostvariti uštede. S pomoću prvog mehanizma vladavine prava u povijesti osigurat ćemo dobro financijsko upravljanje. Time pokazujemo da odgovorno upravljamo novcem poreznih obveznika. Sada su na potezu Parlament i Vijeće i smatram da bismo trebali nastojati postići dogovor prije izbora za Europski parlament sljedeće godine.

Povjerenik GüntherH. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse, izjavio je: Ovaj prijedlog proračuna donosi istinsku dodanu vrijednost EU-a. Ulažemo veća sredstva u područja u kojima pojedinačne države članice ne mogu samostalno djelovati ili u kojima je zajedničko djelovanje učinkovitije, primjerice u područja istraživanja, migracija, kontrole granica ili obrane. Uz to, nastavljamo financirati tradicionalne, ali modernizirane politike (primjerice zajedničku poljoprivrednu i kohezijsku politiku) jer svi imamo koristi od visokih standarda naših poljoprivrednih proizvoda i gospodarskog razvoja regija.

Više informacija na:

https://ec.europa.eu/croatia/news/commission_proposes_a_modern_budget_for_a_union_that_protects_empowers_and_defends_hr