Vijesti

Komisija Ursule von der Leyen: za ambiciozniju Europsku uniju

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyden danas je predstavila svoj tim i novi ustroj sljedeće Europske komisije. Nova Komisija odražavat će prioritete i ambicije utvrđene u Političkim smjernicama i organizirana je prema ciljevima na temelju kojih je Europski parlament izabrao novu predsjednicu.

Komisija Ursule von der Leyen: za ambiciozniju Europsku uniju

 U srži našeg rada je potreba da se suočimo s klimatskim, tehnološkim idemo grafskim promjenama koje iz korijena mijenjaju naša društva i naš način života. Postojeće sile same pronalaze nove puteve. Nove sile nastaju i konsolidiraju se. To stvara osjećaj nelagode i tjeskobe u mnogim dijelovima Europe. EU mora biti predvodnik u prijelazu na zdravi planet i novi digitalni svijet. No to može učiniti samo povezivanjem ljudi i unapređivanjem našeg jedinstvenog socijalnog tržišnog gospodarstva kako bi bilo u skladu s novim ambicijama današnjice.

Pri kretanju na taj put moramo najbolje što možemo iskoristiti svoju snagu,talent i potencijale. Moramo se usredotočiti na ravnopravnost i stvaranje mogućnosti za sve, bili žene ili muškarci, s istoka, zapada, juga ili sjevera,bili stari ili mladi. Moramo braniti naše zajedničke vrijednosti i očuvati vladavinu prava. U sljedećih pet godina sve europske institucije moraju blisko surađivati kako bi ublažile strahove i stvorile nove mogućnosti.

Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: 

„Ovaj će tim oblikovati europski način: poduzet ćemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena,izgraditi partnerstvo sa SAD-om, definirati svoje odnose sa samosvjesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, primjerice, Africi. Ovaj će se tim morati zauzeti za naše vrijednosti i svjetske standarde. Želim Komisiju koja je odlučna, koja je jasno usredotočena na probleme s kojima se suočavamo i koja nudi odgovore.Želim da to bude uravnotežena, fleksibilna i moderna Komisija. Ovaj će tim sada morati zadobiti povjerenje Parlamenta. Moja će Komisija biti geopolitička Komisija posvećena održivim politikama. Želim i da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Zato što znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami.”

Više o novoj strukturi potražite na sljedećoj poveznici:

https://ec.europa.eu/croatia/news/the_von_der_Leyen_Commission_for_a_union_that_strives_for_more_hr