Vijesti

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Madridu: predsjednica von der Leyen predstavila klimatske ciljeve svjetskim čelnicima

Predsjednica Ursula von der Leyen predstavila je Europsku komisiju na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP25) prvog dana mandata.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Madridu: predsjednica von der Leyen predstavila klimatske ciljeve svjetskim čelnicima

 

Na otvaranju sastanka čelnika održala je govor: Za deset dana Europska komisija predstavit će Europski zeleni plan. Naš je cilj do 2050. postati prvim klimatski neutralnim kontinentom. Ako želimo postići taj cilj, moramo djelovati sada i moramo odmah započeti s provođenjem politika. Znamo da je za tu tranziciju potrebna smjena generacija.

Na konferenciji COP25 su sudjelovale vlade, poduzeća, lokalne vlasti i civilno društvo kako bi zajedničkim snagama radili na pravilima za provedbu Pariškog sporazuma i dali potreban zamah ostvarivanju još ambicioznijih ciljeva u predstojećim godinama. Prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. glavni je prioritet ove Komisije. Konferencija u Madridu usredotočena je na dovršetak pregovora o preostalom elementu iz „Pravilnika iz Katowica”: smjernica za dobrovoljnu suradnju i tržišne mehanizme u skladu s člankom 6. Pariškog sporazuma.

Radit će se na područjima kao što su oceani, financije,transparentnost klimatske politike, šume i poljoprivreda, tehnologija,izgradnja kapaciteta, gubici i šteta, autohtoni narodi, gradovi i rodna pitanja.

U drugom tjednu konferencije COP25 delegaciju EU-a voditi će izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan Frans Timmermans i Krista Mikkonen, ministrica okoliša i klimatskih promjena finskog predsjedanja EU-om.

Europska komisija na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Madridu organizirati će obilježavanje „EU-ova dana oceana”. Zdravi oceani prioritet su u borbi protiv klimatskih promjena. Događajem na Konferenciji UN-a, koja će se u Madridu održati od 2. do 13. prosinca, istaknuti će se uloga znanstvenika u oblikovanju politika te važnost oceana u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Države članice EU-a u studenome su donijele zaključke o oceanima i morima u kojima je naglašeno kako su klimatske promjene izravna prijetnja životu u oceanima i morima u cijelom svijetu. Države članice pozvale su na odlučnije djelovanje na svim razinama vlasti kako bi se zaštitili morski i obalni ekosustavi.

Izvor: https://ec.europa.eu/