Vijesti

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

Komisija je potpisala ugovor kojim se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu stavljaju na raspolaganje za osposobljavanje multidisciplinarne skupine zdravstvenih djelatnika za pružanje potpore odjelima za intenzivnu skrb (ICU).Osposobljavanjem će se osigurati vještine zdravstvenih djelatnika u području intenzivne skrbi koji ne rade redovito u ICU-ovima. Time će se povećati broj osoblja koje se može rasporediti u vrijeme kada postoji potreba za brzim, privremenim i znatnim povećanjem kapaciteta intenzivne skrbi.

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

 

COVID-19 znatno je utjecao na raspoloživost bolničkih kreveta tijekom prvih mjeseci pandemije, što je dovelo do povećanja potražnje za krevetima u odjelima za intenzivnu skrb od 30 do 40 % i preopterećenja dostupnih resursa. Tim programom, koji se ravnomjerno provodi diljem EU-a, obuhvatit će se najmanje 1000 bolnica i 10 000 liječnika i medicinskih sestara te će trajati od kolovoza do prosinca 2020.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Tom odlukom demonstriramo predanost pružanju potpore zdravstvenim radnicima na prvoj liniji diljem Europe i omogućavamo osnovno medicinsko osposobljavanje kako bi se osiguralo da su oni u potpunosti ovladali znanjem potrebnim za rad u specijalističkom okruženju intenzivne skrbi u kriznim vremenima. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bismo podržali države članice u nastojanjima da otklone probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa te poboljšali pripravnost i odgovor putem Instrumenta za hitnu potporu.

U okviru odgovora na krizu uzrokovanu COVID-om 19 Europska komisija uspostavila je virtualne mreže liječnika koji rade s pacijentima oboljelima od COVID-a 19 u bolnicama. Taj program osposobljavanja još je jedan primjer potpore koju Komisija pruža zdravstvenim djelatnicima i suradnje s Europskim društvom za intenzivnu medicinu.