Vijesti

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s BioNTech-Pfizerom kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Europska komisija odobrila je četvrti ugovor s farmaceutskim poduzećima BioNTech i Pfizer, kojim se osigurava kupnja 200 milijuna doza cjepiva u ime svih država članica EU-a, uz mogućnost podnošenja zahtjeva za dodatnih 100 milijuna doza nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim.

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s BioNTech-Pfizerom kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

 

Ugovor s BioNTech-Pfizerom temelji se na širokom portfelju cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZenecaSanofi-GSK i Janssen Pharmaceutica NV te zaključene preliminarne razgovore s poduzećima CureVac i Moderna. Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Nakon obećavajuće objave BioNTecha i Pfizera o cjepivu, vrlo mi je drago najaviti današnji sporazum o kupnji 300 milijuna doza cjepiva. Ovim četvrtim ugovorom sada konsolidiramo iznimno čvrst portfelj kandidata za cjepivo od kojih je većina u naprednoj fazi ispitivanja. Nakon odobrenja, cjepiva će se brzo rasporediti i približiti nas održivom završetku pandemije.


Fotografija preuzeta s:

https://www.novilist.hr/novosti/svijet/tko-je-imao-anafilaksiju-na-lijek-ili-hranu-ne-smije-cijepiti-pfizer-biontechovim-cjepivom-za-covid-19/