Vijesti

Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djeteta

20. studenog 1959. godine generalna skupština UN-a usvojila je ''Deklaraciju o pravima djeteta'', a  1989. godine ''Konvenciju o pravila djeteta'' koja sadrži univerzalne standarde država stranaka konvencije, (koja ju je potpisom ratificirala) da mora garantirati dobrobit za svako dijete, te se od tog dana u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta. Cilj Međunarodnog dana djeteta je podsjetiti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. 

''Deklaracija o pravima djeteta'' ima samo moralnu snagu, dok ''Konvencija o pravima djeteta'' je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje strane koje su ju ratificirale u pridržavanju njenih odredbi. Konvencija je pisana prije svega kao obveza odrasle osobe u načinu postupanja prema djetetu i kao obveza zakonodavno odgovornim osobama da potiču zaštitu djece. 

Prema ''Konvenciji o pravila djeteta'' prava djeteta se mogu razvrstati na sljedeći način:

1. Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje…

2. Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura…

3. Zaštitna prava – zaštita od zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja…

4. Prava sudjelovanja – sudjelovanje u donošenju odluka, druženju, izražavanju…

Uvijek moramo razmišljati tako da su djeca budućnost, te da se prema njima moramo odnositi s maksimalnim poštovanjem, ali i ako ne možemo uvijek zaštititi dijete koje nije naše, možemo barem učiniti mnogo za svoje dijete.


Deset važnih dječjih zapovijedi roditeljima (*iz knjige Safari duha – knjiga o mudrosti odgoja autorice Ane Bučević):

1. Moje su ruke male; molim vas, od mene ne očekujte savršenstvo kada spremam krevet, crtam, bacam loptu… Moje su noge kratke; molim vas, usporite kako bih mogao s vama držati korak.  

2. Moje oči ne gledaju kao vaše; pustite me, molim vas, da malo sam istražujem. Nemojte me bespotrebno ograničavati.  

3. Posao će uvijek biti tu, a ja ću biti malen još samo kratko; zato si uzmite vremena da me strpljivo i s ljubavlju poučavate o svijetu koji me okružuje.  

4. Moji su osjećaji nježni; molim vas, imajte obzira prema mojim potrebama. Nemojte me po cijeli dan kritizirati (ni vi ne biste željeli da vas povazdan kritiziraju!). Ponašajte se prema meni onako kako biste i vi željeli da se ponašaju prema vama. 

5. Ja sam poseban dar. Molim vas, cijenite me onako kako to zaslužujem. Pustite me da budem odgovoran za ono što činim. Vodite me i disciplinirajte s ljubavlju i strpljenjem.  

6. Trebam vašu potporu kako bih mogao rasti i razvijati se. Pazite kako me grdite. Kudite moje pogreške, a ne mene.  

7. Pustite me da sam odlučujem o sebi. Dopustite mi da pogriješim, kako bih iz svojih pogrešaka mogao učiti. Tako ću jednoga dana biti spreman donositi odluke kakve život od mene zahtijeva.  

8. Molim vas, nemojte raditi umjesto mene. Tada osjećam da svojim nastojanjima i zalaganjem nisam ispunio vaša očekivanja. Znam da je to teško, ali nastojte me ne uspoređivati s mojim bratom ili mojom sestrom.  

9. Ne bojte se otići na vikend bez mene. Ponekad i djeca trebaju slobodan vikend, jednako kao što i roditelji trebaju odmor od svoje djece. Osim toga, volim vidjeti kako se volite i kako je vaš brak poseban.  

10. Molim vas, volite me i onda kada iznevjerim vaša očekivanja.