Vijesti

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Međunarodni dan ljudske solidarnosti
Međunarodni dan ljudske solidarnosti, koji je utemeljen od strane Ujedinjenih naroda 2006. godine, obilježava se 20. prosinca. Ujedinjeni narodi su u Milenijskoj Deklaracija solidarnost stavili kao osnovni pojam kojim bi se trebala potaknuti rasprava i djelovanje s ciljem skretanja pozornosti na probleme današnjice kao što je pozornost na glad, neimaštinu, siromaštvo i posljedice ratova i terorizma. 

Koncept UN-a je premisa jednakosti i harmonije među svim državama, koja se izražava konceptom zajedničke sigurnosti, a taj je koncept oslanjajući se na solidarnost svih članova koji zajedno rade na održavanju međunarodnog mira. ''Solidarnost je jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora i terorizma.'' rekao je Lech Walesa bivši poljski predsjednik i utemeljitelj Solidarnosti.

Danom međunarodne solidarnosti trebao bi nas navesti na osvještavanje i promišljanje o zemljama i ljudima u lošijem ekonomskom stanju, stvaranjem empatije i prihvaćanjem različitosti. Podsjetimo se da bi svakodnevno trebali razmišljati kako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, siromašnima i bolesnima, osobama slabijeg imovinskog stanja, izbjeglicama i svim osobama koji su diskriminirani na različitoj osnovi, a ako ne možete pomoći zapamtite da je ponekad ljubaznost i topla riječ dovoljna.