Vijesti

Međunarodni dan mačaka

Danas je međunarodni dan mačaka, 9. kolovoza podsjećamo sve na jednog od najstarijih i najomiljenijih kućnih ljubimaca.

Međunarodni dan mačaka

 

Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) pokrenuo je obilježavanje međunarodnog dana mačaka 2002. kako bi skrenuo pažnju na prava životinja.

Procjenjuje se dana našem planetu vrluda više od 500 milijuna domaćih mačaka, znači da svaka osoba na svijetu ima barem jednog prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje mačku; ili mačka posjeduje njega, nju -- ovisno kako se uzme.

Istraživanja pokazuju da mačka kao kućni ljubimac može unaprijediti mentalno zdravlje i pomoći u olakšavanju stresa svoga vlasnika. Dobro su „sredstvo" za borbu protiv anksioznosti i depresije.

Latinski naziv za domaću mačku je Felis catus, spada u red zvijeri. Danas postoji više od 70 rasa domaćih mačaka.

Mačke ne vide boje tako dobro kao ljudi, ali zato imaju sposobnost vida u slabijem mraku. Najpoznatije karakteristike mačaka svakako su mijaukanje i predenje. Mačke predu kad su sretne.

Kao kult mačke su štovane u drevnom Egiptu, božica Bastet bila je prikazana u obliku mačke. Grčki povjesničar Herodot piše kako je u slučaju smrti mačke ona bila poštovana kao član obitelji. U slučaju požara stari su Egipćani pazili da mačke ne stradaju od plamena.

Kako se mačke hrane glodavcima, njihovu su korisnost u zaštiti zaliha žitarica uvidjeli još u Neolitiku, prema najnovijim istraživanjima mačke su udomaćene na Bliskom Istoku otprilike prije 9000 godina.

Danas je mačka voljeni kućni ljubimac diljem svijeta, u većini zemalja mačka je među prva tri najpopularnija ljubimca.