Vijesti

Novi sporazum o regionalnom roamingu na zapadnom Balkanu: znatno smanjene cijene roaminga

Građani i poduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu,Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te Srbiji od 01. srpnja 2019. će manje plaćati korištenje mobilnih telefona u roamingu u regiji. 

Novi sporazum o regionalnom roamingu na zapadnom Balkanu: znatno smanjene cijene roaminga

 Cijene roaminga na području zapadnog Balkana osjetno će se smanjiti: pozivi će pojeftiniti do osam puta, a cijena prijenosa podataka u prosjeku će se smanjiti s 3 EUR/MB na 0,20 EUR/MB.

Novi regionalni sporazum o roamingu prvi je korak u uvođenju regionalnog „roaminga kao kod kuće“. Novo smanjenje troškova roaminga planira se 1. siječnja 2020.Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel izjavila je: „Regionalni sporazum o roamingu konkretan je znak regionalne suradnje i integracije. Zadovoljna sam što je Europska komisija bila u prilici poduprijeti taj proces iskustvom stečenim prilikom uvođenja pravila o roamingu kao kod kuće u EU-u. Pozdravljam činjenicu da su svi partneri u regiji pokazali političku volju da dovrše pregovore i provedu sporazum u djelo u planiranom roku. Glavni cilj sporazuma jest dobrobit građana i poduzeća na zapadnom Balkanu. 

Ministri zemalja zapadnog Balkana sporazum su potpisali 4.travnja u Beogradu. Riječ je o važnom postignuću Digitalne agende za zapadni Balkan,koju je Europska komisija pokrenula u lipnju 2018. Dodatne informacije o digitalnoj povezanosti u regiji dostupne su u informativnom članku.