Vijesti

Novim pravilima do održivijih kućanskih aparata

Europska komisija kontinuirano radi na smanjenju učinka Europe na okoliš i smanjenju računa za energiju europskih potrošača. 

Novim pravilima do održivijih kućanskih aparata

 

U skladu s time, Komisija je donijela nove mjere za ekološki dizajn proizvoda kao što su hladnjaci, perilice rublja, perilice posuđa i televizori.

Boljim ekološkim dizajnom proizvoda pridonosi se provedbi načela energetske učinkovitosti na prvom mjestu, u skladu s prioritetom EU-ove energetske unije. Mjere prvi put obuhvaćaju obveze vezane uz mogućnost popravka i recikliranja. Takvim se poboljšanjem trajanja, mogućnosti održavanja, ponovnog korištenja, nadogradnje, recikliranja i rukovanja otpadnim uređajima pridonosi ciljevima kružnog gospodarstva. Komisija procjenjuje da će se tim mjerama i oznakama energetske učinkovitosti donesenima 11. ožujka do 2030. godišnje uštedjeti ukupno 167 TWh energije.

Toliko iznosi godišnja potrošnja energije u Danskoj, a takva ušteda odgovara smanjenju od više od 46 tona ekvivalenta CO2. Europska kućanstva zahvaljujući tim mjerama godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura. Objavljeni su i priopćenje za medije i dokument s najčešćimpitanjima.