Vijesti

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Dana, 05. lipnja 2020. godine, EDIC Virovitica sudjelovao je u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja u spomen na 5. lipnja 1972. godine kada je u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu te se nastoji potaknuti što veći broj ljudi da shvate svoju ulogu u zaštiti okoliša. Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod motom „Vrijeme je za prirodu“, kojim se želi istaknuti važnost očuvanja biološke raznolikosti za očuvanje okoliša i opstanak planeta Zemlja.

Zaštita okoliša koja ostaje samo na papiru u obliku pravilnika i zakona ne donosi rezultate, prirodna bogatstava bez kojih ne možemo svakim danom se smanjuju.

Svatko od nas može svojim svakodnevnim aktivnostima i promjenom ponašanja doprinijeti očuvanju prirode i okoliša – vožnja biciklom umjesto automobilom, kompostiranje i recikliranje otpada, izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, racionalna proizvodnja i potrošnja hrane, … u konačnici neće pozitivno utjecati samo na očuvanje prirode i okoliša, već i našeg zdravlja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite prirode i okoliša i usmjeravanju društva ka održivom razvoju.

Zbog cijele situacije sa virusom COVID-19 odlučili smo građane informirati o ovoj važnoj temi putem društvenim medija i web stranice EDIC-a Virovitica i stranice JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, budući da nisu mogli fizički s nama sudjelovati u događanju.

Na samom početku obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša simboličnom vožnjom biciklom po zaštićenom području uz rijeku Dravu željeli smo prikazati kako se promjenom svakodnevnih aktivnosti pridonosi očuvanju prirode i okoliša.

Loše upravljanje otpadom pridonosi klimatskim promjenama i onečišćenju zraka te izravno utječe na mnoge ekosustave i vrste. Zbog toga smo htjeli prikazati kako na pravilan način razvrstati otpad, odlagajući svaku vrstu otpada u za to previđenu posudu.

Na samom kraju našeg susreta, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenimdijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, rekla nam je par riječi o Svjetskom danu zaštite okoliša:

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je „Vrijeme je za prirodu“ kojim se nastoji potaknuti i pojedince i lokalne zajednice i društvo u cjelini kako bi više poveli brigu o očuvanju biološke raznolikosti, a samim time i očuvanju okoliša koje ne samo da će pozitivno utjecati na stanje prirode i uvjete u kojima živimo i kvalitetu našeg života,nego će i samim time utjecati na naše zdravlje.

Jedan od 6 glavnih prioriteta u planu za Europu 2019.-2024. novoizabrane predsjednice EK Ursule von der Leyen, Europski zeleni plan  govori o tome da moramo promijeniti način na koji proizvodimo, trošimo i trgujemo, da sve naše aktivnosti trebaju se temeljiti na očuvanju i obnovi našeg ekosustava te da se moraju utvrditi novi standardi biološke raznolikosti koji se primjenjuju natrgovinu, industriju, poljoprivredu i gospodarsku politiku.

Upravo obilježavanje današnjeg dana je prikaz kako na najbolji način brinuti o obnovi i očuvanju našeg ekosustava.

Izvor fotografija: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije

Galerija slika