Vijesti

Obilježavanje Tjedna Europe u Virovitičko-podravskoj županiji u 2020. godini

Svake godine Informacijski Centar Europe Direct Virovitica, u suradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA obilježava Tjedan Europe informirajući građane Virovitičko-podravske županije na štandu u Centru grada. S obzirom na pandemiju COVID-19 te pridržavanja Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, EDIC Virovitica odlučio je na nešto drugačiji način od uobičajenoga proslaviti s Vama Dan Europe tj. Tjedan Europe u Virovitičko-podravskoj županiji.

Obilježavanje Tjedna Europe u Virovitičko-podravskoj županiji u 2020. godini

U subotu, 09. svibnja 2020. slavi se Dan Europe te se cijeli tjedan prije Dana Europe obilježava kao Tjedan Europe. Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi.Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor oosnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Nastavno na navedeno, Informacijski Centar Europe Direct Virovitica odlučio je sljedeća 4 dana u 13.30 h (počevši od srijede, 06.05.2020. do subote, 09.05.2020.) informirati Vas, putem Radija Virovitice, o tome kako je Europska unija nastala, koje su nam vrednote zajedničke, tko radi što u EU-u i kako sve to utječe na naš svakodnevni život. Upoznat ćete se i s brojnim izazovima s kojima se EU suočava danas, koji će oblikovati i našu budućnost. Jednim imenom, u ova 4 dana provesti ćemo Vas kroz ˝Malu školu Europske unije˝.

Svaki dan bit će predstavljena 1 tema o Europskoj uniji u isto vrijeme, u 13.30 h na valovima Radija Virovitice. 09 svibnja 2020. godine na web stranici, facebook stranici i twitteru Europe Direct Virovitica Tim Europe Direct Virovitica objaviti će kviz na temu Europske unije te ćete moći, sudjelujući,  osvojiti prigodne nagrade. Prva tri najbolja rezultata čekaju prigodne nagrade koje najsretnijima Tim Europe Direct Virovitica šalje na kućnu adresu!

Pratite nas svaki dan i naučite sve o Europskoj uniji kako bi što uspješnije riješili kviz o Europskoj uniji!

Organizatori obilježavanja Tjedna Europe U Virovitičko-podravskoj županiji su: Informacijski Centar Europe Direct Virovitica, Razvojna agencija VIDRA i Europska komisija.