Vijesti

Obilježen Tjedan Europe 2018. u VPŽ predavanjem o ˝Europi koja štiti, osnažuje i brani˝ i prigodnim puštanjem balona s EU motivima

 Povodom obilježavanja Tjedna Europe 2018. u Virovitičko-podravskoj županiji, Informacijski centar Europe Direct Virovitica, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA i Virovitičko -podravskom županijom organizirao je niz događanja kojima se proslavlja Dan Europe.

Obilježen Tjedan Europe 2018. u VPŽ predavanjem o ˝Europi koja štiti, osnažuje i brani˝ i prigodnim puštanjem balona s EU motivima

U ponedjeljak, 07. svibnja 2018. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je predavanje na temu ˝Europa koja štiti, osnažuje i brani˝. Predavanje je održao g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, kojeg je dočekao i pozdravio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Marijo Klement.  Cilj predavanja je bio pružiti  informacije o ostvarenju vizije konkurentnosti te predstavljanju perspektive razvoja Europske unije kroz 10 prioriteta Europske unije u razdoblju do 2020. godine, ali i duže. Na samom početku predavanja g. Baričević je sve prisutne upoznao sa idejom osnivanja same Europske unije te značenjem obilježavanja Tjedna Europe. Budući da su među sudionicima predavanja bili i učenici 3. c razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica (Jezična gimnazija), naglasak predavanja i rasprave je bio na mogućnostima za mlade (Erasmus +) i na novoj kampanji #EUandME usmjerenu mladima. Još neke od tema o kojima je govorio g. Baričević i koje su interesirale sudionike predavanja su bila prava građana u Europi, provedba Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, provedba akcijskog plana za kružno gospodarstvo, provedba Strategije jedinstvenog tržišta te o modernom proračunu za Uniju koja štiti, osnažuje i brani. G. Baričević je istaknuo kako će u financijskom razdoblju 2021.-2027. financijski okvir Europske unije iznositi 1,277 milijardi eura, od kojih je 12% predviđeno za otvaranje novih radnih mjesta.

U utorak, 08. svibnja 2018.,tradicionalno je Informacijski centar Europe Direct Virovitica imao svoj štand (info točku) u Centru grada Virovitice. Građani su se mogli informirali o događanju i programima i radu EU te ponijeti sa sobom izvještaj o radu Europske unije u 2017. godini kao i druge publikacije o raznim područjima vezanim za EU. Na štandu (info točki) su bili izloženi i promotivni materijali EDIC-a Virovitica te publikacije vezane uz Europsku uniju. Ukoliko građani žele dobiti više informacija o radu Europske unije, slobodno se mogu obratiti timu Centra Europe Direct Virovitica.

Osim štanda, obilježavanju Tjedna Europe u Virovitičko-podravskoj županiji pridružili su se i oni najmlađi, tri skupine djece iz Dječjeg vrtića ˝Cvrčak˝ iz Virovitice. Djeca su obilježila Tjedan Europe 2018. ocrtavajući kredama pločnik zastavama članica Europske unije i puštajući balone sa motivima EU i na ovaj način su usvajala svijest o pripadništvu jedne veće cjeline, Europske unije.     


 

Galerija slika