Vijesti

Održan opći godišnji sastanak Informacijskih centara Europe Direct

U Bonnu se okupilo preko 500 predstavnika centara EDIC te predstavnika Predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica.

Održan opći godišnji sastanak Informacijskih centara Europe Direct
Opći godišnji sastanak Informacijskih centara Europe Directo držao se u Bonnu do 13. do 15. listopada 2014. Radi se o sastanku svih predstavnika centara EDIC iz svih 28 zemalja članica EU-a i predstavnika Predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica EU-a. Na sastanku su sudjelovali i hrvatski predstavnici Predstavništva Europske komisije i predstavnici 8 od ukupno 13 Informacijskih centara Europe Direct (EDIC Nova Gradiška, EDIC Slavonski Brod, EDIC Dubrovnik, EDIC Karlovac, EDIC Osijek,EDIC Šibenik, EDIC Čakovec, EDIC Virovitica).

Sastanak je otvorio g. GregoryPaulger, direktor Opće uprave za komunikacije pri Europskoj komisiji (Directorate general for Communication). O relevantnim temama na sastanku su govorili predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, ali i domaćini iz Njemačke. Prezentirana su prijašnja iskustva odnosno počeci Europske unije te budućnost europskih integracija kao i strateški izazovi za novo europsko vodstvo. Iskustva i zapažanja sa lokalne razine ključna su za donositelje odluka u Europskoj uniji te se kroz razmjenu iskustava između država članica raspravljalo o preporukama za djelovanje mreže informacijskih centara Europe Direct, kako bi što više služili svojoj svrsi. Domaćini su prenijeli svoja iskustva o suradnji Predstavništva Europske komisije, Informacijskog ureda Europskog parlamenta i Informacijskih centara Europe Direct u Njemačkoj. Odaziv građana Europske unije na izbore za Europski parlament, koji su održani u svibnju ove godine, nije bio velik pa se raspravljalo i o tome kako građanima prezentirati njihovu ulogu i pravo na glasanje kako bi se na sljedećim izborima odazvao što veći broj građana i time odlučio o svojoj europskoj budućnosti.

Europe Direct je besplatna informacijska služba za građane, koju financira Europska unija. Informacijski centri Europe Direct direktna su poveznica između građana Europske unije i institucija Europske unije i godišnji sastanci ključni su za razmjenu iskustava između EDIC-a i europskih institucija te donošenje preporuka za ostvarenje još bolje međusobne komunikacije i suradnje, kako bi građani mogli dobiti sve potrebne informacije o bilo kojem segmentu života u Europskoj uniji.
Galerija slika