Vijesti

Održano predavanje ˝Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti? ˝ povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača

 U utorak, 03. ožujka 2020. godine u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održano je predavanje ˝Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti?˝.

Održano predavanje ˝Zamke pri online kupovini i na koji način ih riješiti? ˝ povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača

 Predavanje je organizirao EDIC Virovitica i Razvojna agencija VIDRA u suradnji sa Europskim potrošačkim centrom Hrvatska (ECC Croatia, Zagreb) i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica. Predavač je bila gđa. Martina Topolovac iz Europskog potrošačkog Centra Hrvatska(ECC Croatia, Zagreb).

Na samom početku predavanja gđa. Martina je savjetovala sudionike predavanja o tome koje je korake potrebno napraviti prije same online kupovine. Neki od njih su: provjera trgovaca, zamke vezane uz primamljive ponude, korištenje sigurnog načina plaćanja, realnost cijene, mogućnost povrata proizvoda i sl.).

Također, bilo je riječi i o novitetima u EU regulativi, Direktiva (EU)2019/2161 od 27. studenoga 2019. (˝Omnibus Direktiva˝), a povezana je sa obvezama trgovaca, obvezama internetskih tržišta, rezultatima pretraživanja, dvostrukoj kvaliteti proizvoda, sniženjima (cijenama), kaznama za trgovce i sl.)

Na samom kraju predavanja sudionici su upoznati sa radom Europskog potrošačkog centra Hrvatska te njegovom ulogom.

Cilj predavanja je bio upoznati građane Virovitičko- podravske županije sa njihovim pravima kao potrošačima u RH i EU, odnosno o pravima i kupovini putem interneta te o rješavanju prekograničnih tužbi i sporova.

Sudionicima predavanja su bile na raspolaganju publikacije i brošure o pravima potrošača i EU, kao i promotivni materijali EDIC-a Virovitica sa oznakama vidljivosti Centra i Europske unije.


Za sva pitanja, savjete, nedoumice povezane sa pravima potrošačima u EU, građani se mogu obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska. Kontakt podatke možete pronaći na web stranici Europskog potrošačkog centra Hrvatska: http://ecc-croatia.hr/ .

 

 

Galerija slika