Vijesti

Počinje treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Od 5. do 9. studenoga 2018. u Beču održava se treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji u suradnji s austrijskim predsjedništvom Vijeća organizira Europska komisija, nastavljajući tako uspješnu tradiciju prva dva takva događaja.

Počinje treći Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

 

Povjerenica EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen ovom je prilikom izjavila: Drago nam je što već treću godinu zaredom možemo pokazati da strukovno obrazovanje i osposobljavanje vodi do uzbudljivih i produktivnih karijera u svim područjima,bez obzira na to želite li biti pilot, redatelj, zrakoplovni tehničar ili nešto drugo. Napomenimo i to da osobe koje se odluče za strukovno obrazovanje i osposobljavanje ili naukovanje stječu vještine koje odgovaraju potrebama tržišta rada u21. stoljeću. Stoga mi je drago što smo ponovno iskoristili ovu priliku dadiljem Europe predstavimo prednosti tih programa.

Heinz Faßmann, austrijski savezni ministar obrazovanja, znanosti i istraživanja, rekao je: Austrijsko predsjedništvo ponosan je domaćin trećeg Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju,koji se prvi put održava izvan Bruxellesa. U austrijskom sustavu obrazovanja i osposobljavanja, gdje učenici mogu birati između dvojnog naukovanja i redovnog školovanja, strukovno obrazovanje i osposobljavanje vrlo je cijenjeno i traženo. Ovaj Europski tjedan jedinstvena je prilika da još i više povećamo privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Dobro organiziran i funkcionalan sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja važan je čimbenik gospodarskog razvoja, a k tome mladima pruža i stabilnu osnovu za uspješnu karijeru. Stoga ga je važno promicati, a Europski tjedan u tome ima vrlo važnu ulogu. Ponosni smo što ćemo tjedan dana biti centar europske politike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rekla je Margarete Schramböck, austrijska savezna ministrica za digitalizaciju i gospodarstvo.