Vijesti

Počinju prijave za financiranje pristupnih točaka za besplatan WiFi4EU bežični internet na javnim mjestima

Program WiFi4EU: počinju prijave za financiranje sredstvima EU-a pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima

Počinju prijave za financiranje pristupnih točaka za besplatan WiFi4EU bežični internet na javnim mjestima

 

U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od15 000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima. Kako je izjavio predsjednik Jean-Claude Juncker, cilj je inicijative WiFi4EU zajamčiti da„svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života”.

Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže tijekom snosit će općine.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Danas smo pokrenuli portal WiFi4EU i time konkretno pomažemo općinama da uspostave besplatni bežični internet. Premda je riječ o važnom napretku, istovremeno snažno potičem Europski parlament i Vijeće da dovrše rad na prijedlogu zakoni kao telekomunikacijama kako bismo osigurali povezanost velike brzine na cijelom području EU-a. To obuhvaća koordinaciju spektra na europskoj razini i snažno poticanje ulaganja u mreže visokih kapaciteta koje su potrebne Europi.

Povjerenica Komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Inicijativa WiFi4EU omogućit će tisućama Europljana besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem EU-a. Zahvaljujući programu WiFi4EU lokalne zajednice olakšat će građanima pristup internetu i omogućiti im da u potpunosti iskoriste bezbrojne mogućnosti koje donosi digitalizacija. Riječ je o važnom koraku prema ostvarivanju jedinstvenog digitalnog tržišta.

U proračunu EU-a do 2020.120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatneWi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i naIslandu.

Kakopodnijeti zahtjev za dobivanje vaučera WiFi4EU?

  • Registracija: općine se od 20. ožujka 2018. trebaju prijaviti na portalu www.WiFi4EU.eu ;
  • Podnošenje zahtjeva: sredinom svibnja 2018. objavit će se prvi poziv na podnošenje prijava, a prijavljene općine moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti od 15 000 eura). Vaučeri će se dijeliti prema redoslijedu prijave;
  • Dodjela: Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera.
  • Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU. 

Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobnipodaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje nedupliciraju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitetena istim javnim mjestima.

Više informacija na: https://bit.ly/2DNQ98B

Izvor foto: https://bit.ly/2DNQ98B