Vijesti

Pokrenuta je kampanja #EUandME

Europska komisija pokrenula je novu kampanju #EUandME usmjerenu mladima od 17 do 35 godina, kako bi ih informirala o vrijednostima i pogodnostima EU-a i pravima koje uživaju kao njegovi građani, te ih upoznala s načinima na koje im EU može pomoći u ostvarenju njihovih strasti i ambicija. Građanima je premijerno predstavljeno pet kratkih filmova europskih redatelja. Cilj je ovih filmova potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji EU ima na njihove svakodnevne živote.

Pokrenuta je kampanja #EUandME

 

Kampanja koja će trajati 18 mjeseci u svim državama članicama EU-a, bi trebala privući pažnju na postignuća Europske unije koje donose dobrobiti za naš svakodnevni život. Mnogi građani EU-a nisu svjesni koliko zapravo prava i koristi imaju. Iako većina razumije što zapravo predstavlja EU, često im nedostaje znanje o konkretnim prednostima koje se nude u svakodnevnom životu. Cilj je ovih filmova potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji EU ima na njihove svakodnevne živote. Hrvatska je prva od zemalja odabranih redatelja u kojima se ovi filmovi prikazuju na velikim javnim događanjima, a slijede projekcije i u drugim europskim metropolama - Varšavi, Berlinu, Nauplionu, Helsinkiju, Dublinu, Bruxellesu, Madridu i Rimu.

U sklopu kampanje #EUandME mladim građanima EU-a predstavit će se vrijednosti i pogodnosti EU-a u pet područja odnosno tema koje obuhvaćaju njihove interese:

  • mobilnost
  • digitalna tehnologija
  • vještine i poslovanje
  • održivost
  • prava.

U sklopu svake teme bit će im pružene informacije o konkretnim pogodnostima života u EU-u i pravima koja im pripadaju kao građanima EU-a.

Ovih pet tema odnosno područja od interesa za mlade, EU će predstaviti kroz:

  • pet kratkih filmova istaknutih europskih redatelja, među kojima je i hrvatski redatelj Dalibor Matanić
  • poticajne priče građana EU-a koji su iskoristili mogućnosti EU-a kako bi ostvarili svoje želje i ambicije
  • natječaj za mlade redatelje
  • druge aktivnosti kojima se EU želi približiti mladima.

No svjetla reflektora nisu uperena samo u renomirane redatelje. EU će tijekom kampanje koja traje do kraja 2019. pokrenuti natječaj za mlade redatelje i odabrati najbolje koji će dobiti novčana sredstva za snimanje vlastitih filmova o načinima na koje EU pridonosi životima svojih građana te im omogućuje da se bave onime što vole. U tome će imati podršku nagrađivanih europskih redatelja.

Sve informacije o kampanji #EUandME dostupne su u središnjem informacijskom centru na poveznici: https://europa.eu/euandme/hr/

Na ovim su stranicama predstavljene brojne mogućnosti koje EU nudi svojim građanima, poput primjerice prava na hitnu zdravstvenu zaštitu u bilo kojoj državi članici, korištenje telefonskih usluga pod jednakim uvjetima bilo gdje u EU-u bez plaćanja naknade za roaming, pomoć veleposlanstva bilo koje države EU-a diljem svijeta ili podršku pri sudjelovanju u programima kao što je Erasmus+. Pratite nas i dalje kako biste na vrijeme doznali sve informacije.

 

Izvor: https://bit.ly/2IlJdT7