Vijesti

Posjeta povjerenice za regionalnu politiku, Corine Creţu Hrvatskoj

29. i 30. siječnja, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, gđa. Corine Creţu posjetit će Hrvatsku kako bi službeno pokrenula Sporazum o partnerstvu i Operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020., sklopljen između Europske komisije i Republike Hrvatske.

Posjeta povjerenice za regionalnu politiku, Corine Creţu Hrvatskoj

Sporazumom se opisuje strategija i ciljevi korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.Povjerenica Corina Creţu sastat će se sa potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, g. Brankom Grčićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture, g. Sinišom Hajdaš Dončićem, te ministrom zaštite okoliša i prirode, g. Mihaelom Zmajlovićem kao i ostalim relevantnim društvenim dionicima.

Tijekom posjete, Povjerenica Creţu će, osim razgovora o budućnosti kohezijske politike 2014. – 2020., predstaviti i novom investicijski plan za Europu – inicijativu predsjednika Europske komisije, Jean Claude Junckera.

Ova posjeta predstavlja prvu fazu obilaska zemalja članica koje se suočavaju s izazovima apsorbiranja sredstava iz fondova Europske unije iz razdoblja od 2007. – 2013. te do kraja 2015. godine.

Zajednički je cilj pomoći državama članicama da optimalno i najbrže iskoriste sredstva Strukturnih fondova 2007. – 2013., zbog čega je povjerenica Creţu uspostavila radnu skupinu za provedbu, u općoj upravi za regionalnu i urbanu politiku.Radnu skupinu čine radne grupe, pojedinačno zadužene za prepoznavanje ključnih aktivnosti različitih država u prvim mjesecima 2015. godine.