Vijesti

Poziv Komisije za prijedloge novih misija EU-a za borbu protiv klimatskih promjena i karcinoma, izgradnju gradova te zdravije oceane i tla

Komisija je objavila poziv za ideje kojim se traže povratne informacije i prijedlozi građana o tome kako se prilagoditi klimatskim promjenama, boriti protiv karcinoma, izgraditi klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati zdrave oceane, tla i hranu.

Poziv Komisije za prijedloge novih misija EU-a za borbu protiv klimatskih promjena i karcinoma, izgradnju gradova te zdravije oceane i tla

 

Prikupljene ideje doprinijet će u osmišljavanju misija uokviru programa Obzora Europa, novog elementa sljedećeg okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Djelomično nadahnute misijom Apollo 11 u sklopu koje smo zakoračili na Mjesec, europskim istraživačkim i inovacijskim misijama želi se pronaći rješenje za neke od najvećih izazova s kojima se suočava naš svijet.

Time se pridonosi ciljevima europskog zelenog plana i europskog plana za borbu protiv raka, kao i ciljevima održivog razvoja. Postoji pet utvrđenih područja misija. Svaka misija podrazumijeva portfelj mjera u različitim disciplinama i sektorima unutar određenog vremenskog okvira i proračuna.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: U okviru budućeg programa Obzor Europa misije će pomoći uutvrđivanju jasnih ciljeva i pronalaženju rješenja za neke od najhitnijih izazova s kojima se suočavamo, čime će se povećati učinkovitost financiranja istraživanja i inovacija. U tu svrhu građani trebaju izraziti stajališta, poslati prijedloge i sudjelovati u njihovu osmišljavanju i provedbi. Zajedno ćemo Europu učiniti zdravijom, zelenijom i otpornijom.

Komisija želi uključiti Europljane u osmišljavanje i izradu misija kojima će ispuniti njihova očekivanja i potrebe. U lipnju su odbori za misije, velika skupina neovisnih stručnjaka, predstavili prve prijedloge za misije EU-a, a tijekom ljeta diljem Europe održani su internetski događaji kako bi se slušali prioriteti građana. Rezultati najnovijeg poziva na podnošenje ideja bit će predstavljeni na internetskim stranicama Europskih dana istraživanja i inovacija (22. – 24. rujna 2020.). Odabrane misije bit će objavljene krajem 2020. i pokrenute 2021.


Fotografija preuzeta s: https://watereurope.eu/european-green-deal-call/