Vijesti

Prva godina Komisije Ursule von der Leyen

Komisija Ursule von der Leyen sutra obilježava godinu dana od stupanja na dužnost 1. prosinca 2019. Na temelju mandata Europskog vijeća i Europskog parlamenta iznijeli su niz ambicioznih ciljeva za budućnost Europe: klimatska neutralnost do 2050., 2020-e kao digitalno desetljeće Europe te jačanje uloge Europe u svijetu uz naglašeniji geopolitički pristup. U prva tri mjeseca predstavili su europski zeleni plan i njegove prve sastavne dijelove, industrijsku strategiju za definiranje budućnosti industrije u Europi, a usredotočili su se i na jačanje konkurentnosti Europe na globalnoj razini.

Prva godina Komisije Ursule von der Leyen

 

Pogođeni smo pandemijom koronavirusa koja zahtijeva istinski europski odgovor. Komisija je radila na organiziranju usklađenog i koordiniranog europskog odgovora na krizu, a zatim je brzo djelovala i pokrenula oporavak našeg gospodarstva pri čemu je NextGenerationEU bio u središtu najvećeg dugoročnog proračuna EU-a. Predložili su i novi početak u području migracija, izgradnju povjerenja i postizanje nove ravnoteže između odgovornosti i solidarnosti.

Komisija se prilagodila nepredviđenim i dramatičnim okolnostima te je radila na što bržem izlasku Europe iz krize. Usporedne zelena i digitalna tranzicija sada su još više u središtu našeg programa, uz nova sredstva za ubrzanje te preobrazbe. Na međunarodnoj sceni Europa je predvodila globalni odgovor na koronavirus te su institucije EU-a od 1. prosinca 2019. postigle su dogovor o 94 prijedloga.

Ne popravljamo samo štetu nanesenu našem gospodarstvu, mijenjamo ga za sljedeće generacije.

Više o postignućima Komisije možete pročitati ovdje, kao i pogledati vremenski okvir naših mjera.

Fotografija preuzeta s:
https://twitter.com/EDIC_Virovitica/status/1333735750093901824/photo/1