Vijesti

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka: 73 % Europljana zna za barem jedno od svojih prava

U povodu službenog obilježavanja prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka,svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka: 73 % Europljana zna za barem jedno od svojih prava

 

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Europski građani svjesniji su svojih digitalnih prava i to su dobre vijesti. Međutim, samo troje od deset Europljana upoznato je sa svim svojim novim pravima kad je riječ o zaštiti podataka. Poduzećima je povjerenje klijenata vrlo važno za poslovanje, a steći će ga ako klijenti budu upoznati s uvjetima zaštite podataka i vjeruju da će se oni poštovati. Poznavanje prava preduvjet je za njihovo ostvarivanje. Jednostavnija primjena pravila o zaštitipodataka može biti od koristi za obje strane.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala je: Jedan je od naših najvećih prioriteta pomoći Europljanima da vrate kontrolu nad svojim osobnim podacima. Međutim, od 60 % Europljana koji čitaju izjave o zaštiti osobnih podataka, samo ih 13 % pročita u cijelosti jer su predugačke ili ih je teško razumjeti. Ponovno pozivam sva internetska poduzeća da stave na raspolaganje koncizne, transparentne i svima lako razumljive izjave o zaštiti osobnih podataka. Pozivam i sve Europljane da iskoriste pravo na zaštitu podataka i optimiziraju svoje postavke privatnosti.

Rezultati Eurobarometra na temelju mišljenja 27 000 Europljana pokazuju da 73 %ispitanika zna za barem jedno od šest prava navedenih u anketi koja su zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka. Građani su najbolje upoznati spravom na pristup osobnim podacima (65 %), pravom na ispravak podataka ako su netočni (61 %), pravom na odbijanje izravnog marketinga (59 %) i pravom na brisanje osobnih podataka (57 %).

Osim toga, 67 % ispitanika upoznato je s Općom uredbom o zaštiti podataka, a 57 % zna koja su nacionalna tijela nadležna za zaštitu podataka. Rezultati pokazuju i da je zaštita podataka važno pitanje jer 62 % ispitanika smatra da nema potpunu kontrolu nad osobnim podacima na internetu.

Europska komisija danas je domaćin susreta tijela država članica, tijela EU-a i poduzeća radi obilježavanja prve godišnjice provedbe Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, uz sudjelovanje povjerenice Jourove.

Sljedeći koraci

Komisija danas pokreće informativnu kampanju kojom želi potaknuti građane da počnu čitati izjave o zaštiti osobnih podataka i da optimiziraju svoje postavke privatnosti kako bi dijelili samo one podatke koje su spremni podijeliti.

Komisija će i 2020. izvijestiti o primjeni Opće uredbe o zaštiti podataka. 

Izvor: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-2956_hr.htm