Vijesti

SOLVIT – besplatna pomoć u ostvarenju prava

Kao građani Europske unije imamo pravo živjeti, raditi, studirati ili poslovati na njezinom području. Još postoje ograničenja za naše državljane u zapošljavanju, ali i usprkos tome sve više osoba iz Hrvatske otkriva u inozemstvu nove prilike.

SOLVIT – besplatna pomoć u ostvarenju prava
A kako se prilike ne bi pretvorile u neprilike Europska komisija razvila je mrežu SOLVIT usluga koju pružaju tijela državne uprave u zemljama članicama EU, na Islandu, u Lihtenštajnu i u Norveškoj. SOLVIT preferira kontakt preko weba, a najviše može pomoći u pitanjima kao što su: priznavanje stručnih kvalifikacija, pravo na vizu i boravak, obiteljske naknade, pristup obrazovanju, zdravstveno osiguranje, vozila i vozačke dozvole, rješavanje poteškoća s naknadom za nezaposlenost i slično.

 

Kada SOLVIT može riješiti problem, a u kojim je situacijama bolje potražiti pomoć negdje drugdje možete vidjeti na objavljenim primjerima http://ec.europa.eu/solvit/index_hr.htm.  Usluga je besplatna, a sve što SOLVIT želi znati je vaše ime, problem i institucija na čije se ponašanje žalite.

SOLVIT djeluje tako da nakon zaprimanja prijave provjerava je li sličan slučaj već zabilježen u nekoj drugoj zemlji i da li je riječ o nepoštivanju europskih zakona. Procedura traje i po 10 tjedana, ali ako prava koja vam jamči Europska unija nisu poštivana uvjerit ćete se kako administracija može biti učinkovita.

Osim građanima SOLVIT pomaže i tvrtkama u područjima trgovine i usluga, pitanjima prekograničnog kretanja kapitala ili isplata, povrata PDV-a… (http://www.europrojekti.eu)