Vijesti

Svake se godine 1. prosinca obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Svake se godine 1. prosinca obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.
Svake se godine 1. prosinca obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.
Time se želi cjelokupnu javnost svih dobnih skupina zaintrigirati da se podsjete važnosti prevencije i ranog dijagnosticiranja, da pokažu solidarnost prema oboljelima bez nepotrebne stigmatizacije istih, te da se bolje razumije liječenje i skrb za oboljele. 
Za početak, nužno je razjasniti određene pojmove:
HIV je virus koji uzrokuje AIDS, a prijevodu znači virus humane imunodeficijencije. 
Nakon ulaska u organizam, virus HIV-a napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica (T-limfocite) koju pretvara u svojevrsnu tvornicu za stvaranje mnoštva kopija tog virusa. Kada se postigne dovoljno kopija virusa, stanica se rasprsne oslobađajući novonastale kopije virusa u kvotok, čime se infekcija širi na nove bijele krvne stanice, što dovodi do slabljenja imuniteta. 
Ova faza očituje se nespecifičnim simptomima sličnim gripi koji spontano prolaze.
Tada HIV-infekcija ulazi u stanje bez simptoma bolesti, koje zna potrajati i 10-ak godina. U tom razdoblju oboljeli izgledaju i osjećaju se zdravo. No situacija je samo naizgled takva, jer cijelo to vrijeme imunološki sustav sve više slabi i bolest dolazi do svoje uznapredovale faze, odnosno do AIDS-a.  Posljedično nastaju tzv. oportunističke infekcije (npr. upala pluća, sistemske gljivične infekcije i sl.) te mnoge maligne bolesti. 
U prilog podmuklosti virusa HIV-a spada i činjenica da se virus u svakoj fazi može prenijeti sa zaražene na zdravu osobu. 
AIDS  je akronim od engleskog naziva „Acquired Immunodeficiency Syndrome“, značenja sindrom stečene imunodeficijencije. Francuska kratica je SIDA, a prijevodu znači isto. 
To je krajnji i najteži stadij HIV infekcije, a radi se o skupini bolesti koje se pojavljuju kao posljedica pada imuniteta. Mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice) koje zdrav čovjek uspješno i brzo može prevladati, u ovom slučaju mogu biti kobni zbog oslabljene obrane organizma. 
No, osoba inficirana HIV-om, ne mora imati i AIDS jer se lijekovima odnosno pravovremenim početkom liječenja infekciju može usporiti i držati pod kontrolom, što za bolesnika znači normalni životni vijek ako se pridržava terapije. 

Koji su načini prijenosa infekcije?
HIV se prenosi spolnim putem (nezaštićenim analnim, vaginalnim ili oralnim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom), putem krvi (korištenjem tuđeg, rabljenog pribora za intravensko ubrizgavanje droga, tetovažom/piercingom s kontaminiranom iglom), i s inficirane majke na dijete za vrijeme trudnoće, poroda ili dojenja. Virus HIV-a prisutan je i u sjemenoj tekućini (ejakulatu), vaginalnom sekretu, te ostalim tjelesnim izlučevinama ako sadrže primjese krvi.

HIV se NE prenosi zrakom, hranom, vodom i insektima. Stoga je bezopasno rukovanje, dodirivanje, grljenje, razgovor i boravak u istom prostoru, uporaba ručnika i posteljine, korištenje bazena i sprava u teretani, transfuzija i dobrovoljno darivanje krvi u zdravstvenim ustanovama. 
Stoga ne treba ni naglašavati kako je stigmatizacija oboljelih od HIV-a, ne samo nepotrebna, nego i jasan znak neznanja i nerazumijevanja bolesti. 
Republika Hrvatska za sada se može smatrati državom s niskom prevalencijom HIV/AIDS-a, a takvo stanje se održava prije svega zdravstvenim odgojem i obrazovanjem, te važnosti mjera prevencije naročito među skupinama s rizičnim ponašanjem poput intravenskih ovisnika o drogama, osoba koje često mijenjaju partnere i drugih. 
U posljednjih 10 godina kod nas se prosječno godišnje registrira 60 zaraženih HIV-om, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema podacima Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, u razdoblju od od prvih zabilježenih slučajeva HIV zaraze u Hrvatskoj 1985., do kraja 2012. u Hrvatskoj je ukupno registrirano 1017 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega 371 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 160 osoba umrlo od AIDS-a. 
Crvena vrpca u obliku petlje svjetski je simbol prevencije i liječenja HIV-infekcije i AIDS-a, čime se podiže svijest građana o ovoj tematici i postiže veća solidarnost. 
Testiranje na HIV je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om. Što se ranije otkrije, infekcija se uspješnije liječi i sprječava se daljnje širenje HIV-a.