Vijesti

Svečano otvorenje Informacijskog centra Europe Direct Virovitica u utorak, 28.listopada 2014.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, g. Branko Baričević, otvoriti će EDIC Virovitica

Svečano otvorenje Informacijskog centra Europe Direct Virovitica  u utorak, 28.listopada 2014.
Informacijski centar Europe Direct Virovitica građanima je na raspolaganju već od 6. listopada 2014., a u utorak, 28. listopada, bit će upriličena svečanost službenog otvorenja na kojoj će nazočiti predstavnici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj predvođeni voditeljem g. Brankom Baričevićem. Otvorenje je predviđeno za 11.30 sati, u prostorijama Razvojne agencije VIDRA gdje je ured EDIC Virovitica smješten.
Kao stanovnici zemlje koja je tek nedavno postala članicom Europske unije, građani se susreću se s mnogo nejasnoća i nepoznanica koje im je potrebno objasniti i pružiti im priliku za njihovo aktivno uključivanje. Cilj Informacijskog centra Europe Direct Virovitica je promicati građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini kroz omogućivanje građanima Virovitičko-podravske županije da im sve informacije o područjima djelovanja EU budu dostupne, te kroz pružanje prilike da direktnom interakcijom sa stručnjacima dobiju odgovore na sva EU pitanja, a koja utječu na njihov svakodnevni život.

Prijavitelj projekta je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Dvije zaposlenice razvojne agencije pružati će građanima odgovore na sva pitanja o Europskoj uniji, a građani će se moći i samostalno informirati korištenjem dostupnih publikacija te računalom namijenjenom upravo njima. Ured informacijskog centra smješten je u zgradi Razvojne agencije VIDRA, na adresi Augusta Šenoe 1, Virovitica. Radno vrijeme centra je od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati. Aktivnosti informacijskog centra i razne novosti vezane uz Europsku uniju građani mogu pratiti na facebook straniciEurope Direct Virovitica i Twitter profiluEDIC Virovitica te na web stranici www.europedirect-vpz.eu. Upite i komentare građani mogu postavljati na društvenim profilima, putem kontakt obrasca na web stranici, e-mailom na info@europedirect-vpz.eu, telefonski na 033/725-219 ili osobnim dolaskom u Centar. Svrha centra je informiranje građana o pravima i prilikama koje im pruža Europska unija, kao i o aktivnostima i događanjima sa područja naše Županije.Sve usluge Centra su besplatne.

Glavni partneri prijavitelja su Lokalne akcijske grupe s područja županije (LAG Papuk, LAG Marinianis i LAG Virovitički prsten) koje će u suradnji s centrom organizirati edukacije i sudjelovati u informiranju stanovnika kojima je potrebno znanje i pomoć o aktivnostima i mogućnostima Europske unije. Također, podršku projektu daje virovitička Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici.
U sklopu projektnih aktivnosti do kraja godine u planu je, osim informiranja građana, medijskih objava, izrade promotivnih materijala, i održavanje Dana otvorenih vrata na 4 lokacije u županiji, u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici, sa naglaskom na teme koje su aktualne na pojedinim područjima.
Projekt sufinancira Europska unija, a Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj nadležna je institucija za koordinaciju svih aktivnosti novootvorenog centra.

*Napomena: Sadržaj objave isključiva je odgovornost VIDRA-e - Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županijei ne odražava nužno gledišta Europske unije.