Vijesti

Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira

Tjedan od 4. do 10. listopada posvećen je istraživanju svemira i prisjećanju na doprinos znanosti i tehnologije ljudskom napretku.

Nije naodmet podsjetiti se da je 4. listopada 1957. sa Zemlje lansiran prvi umjetni, ljudskom rukom stvoreni, satelit Sputnik 1.Početak je to čovječje aktivnosti izvan Zemlje. Sporazum o vanjskom svemiru potpisan je 10. listopada 1967. godine.

Prve dvije „svemirske sile“ bile su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez, njihova tehnološka utrka obilježila je vrijeme hladnoga rata.Najpoznatija agencija za istraživanje svemira svakako je N.A.S.A. –Sjevernoamerička agencija za svemir, ali i Europa ima svoju Europsku svemirsku agenciju. ESA je osnovana 1964. a više o tome čime se ovih desetljeća bavila možete pronaći na njihovim službenim web-stranicama.

Svjetski tjedan svemira obilježava se preko Ujedinjenih naroda (U.N.) uz podršku Međunarodnog udruženja tjedna svemira sa preko 1.000 različitih događanja u više od 70 zemalja, tako i u Hrvatskoj.

Astronomska društva organiziraju brojna događanja kojima obilježavaju Tjedan svemira. Najbliža zvjezdarnica nalazi se u Pitomači, zvjezdarnica Vila, a vikend je kao stvoren za proučavanje svemira.

 

(Glavna fotografija:Europa u noći, CC licenca NASA, Flickr)