Vijesti

U tijeku obnova dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u Virovitici

U tijeku obnova dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u Virovitici

Dvorac Janković u Suhopolju i Dvorac Pejačević u Virovitici krasit će regiju te stvoriti konkurentnu i obogaćenu turističku ponudu na području Virovitičko-podravske županije

Integrirani program obnove dvorca Pejačević s okolnim gradskim parkom jedan je od najvećih projekata obnove u Gradu Virovitici s kojim će se  u potpunosti obnoviti fasada, pročelja, uredit će se unutrašnjost dvorca a dakako i postaviti novi kulturni sadržaj koji će vratiti stari sjaj virovitičkoj povijesnoj jezgri. Obnova je započela označavanjem stabala za uklanjanje, te pregledom stabala kako bi se uvidjeli opravdani razlozi za stabla koja ostaju u Gradskom parku. Također se čisti i unutrašnjost dvorca Pejačević kako bi se moglo vratiti prvobitan izgled koji će se obnoviti u skladu s  konzervatorskim uvjetima. 

U sklopu projekta također je obuhvaćeno i iskopavanje srednjovjekovne nizinske utvrde čiji bi se dijelovi mogli uklopiti u sam projekt. U radovima arheoloških istraživanja sudjeluje više arheologa vanjskih stručnjaka i studenata s područja grada Virovitice. Također je ovih dana u tijeku i uklanjanje gradskog bazena u sklopu radova na gradskom parku Virovitica u svrhu vraćanja povijesnog perivojnog izgleda parka. Gradski park u Virovitici je zaštićen kao vrijedna kulturno-povijesna cjelina i prirodni spomenik parkovne arhitekture.
Dvorac Janković u Suhopolju prenamijenit će se u Centar za posjetitelje, a obnova se odvija ''punom parom''. Centar za posjetitelje će se uspostaviti u obnovljenoj i opremljenoj glavnoj zgradi s bočnim krilima u kojemu će posjetiteljima biti omogućen i smještaj. Park oko dvorca je postao užurbano gradilište zatvoreno ogradom iz kojeg se čuju radni strojevi. Priprema se teren, iskopavaju temelji za nove objekte, ruše zidovi i postavljaju novi pojačivači zidova. 
Ova dva projekta otvorit će nova vrata i postati atraktivna mjesta na karti kulturnog turizma zaštićenih kulturnih i prirodnih vrijednosti. Ova dva projekta za lokalno stanovništvo donose pregršt dobrobiti- od osiguranja gospodarskog rasta, razvoja i zapošljavanja lokalnog stanovništva do održivog upravljanja zaštićenom kulturnom i prirodnom baštinom Virovitičko- podravske županije.

(Fotografije objavljene uz dopuštenje, KristijanToplak, © VPŽ, 2017.)

Galerija slika