Vijesti

Veliki skok, proslava europskih rijeka

Dana 9. srpnja stotine kupača iz Virovitičko-podravske i susjednih županija pridružilo se proslavi europskih rijeka Velikim skokom u Dravu na plaži kod izletišta kod Banova Broda na Križnici.

Veliki skok, proslava europskih rijeka

 

Među mnogobrojnim kupačima bio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, i sâm strastveni zaljubljenik u rijeku Dravu, manifestaciju je otvorio porukom o važnosti vrednovanja i očuvanja naše prirodne baštine.

Rijeka Drava proglašena je zaštićenim rezervatom biosfere prije pet godina, zbog iznimne prirodne ljepote područje je pod zaštitom UNESCO-a.

Veliki skok paneuropska je manifestacija koja ima za cilj informirati javnost i dići glas za živuće rijeke. Na isti dan, u isti sat, ljudi diljem Europe okupat će se u rijekama, od izvora i ledenjaka do njihovih ušća.

Od začetaka 2005. do danas više od 2.000 događaja u 34 različite zemlje skupilo je više od 200.000 riječnih entuzijasta.

Manifestaciju Veliki skok na izletištu na Križnici organizirala je Turistička zajednica općine Pitomača u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i WWF-om, te općinom Pitomača, TZ VPŽ i tvrtkom DRAFT.

Uz skok, u sklopu programa održana su brojna zabavna zbivanja, predstavila su se lokalna kulturno-umjetnička društva, igrala se odbojka na pijesku, vozilo se čamcima, veslalo u kanuima i uživalo u rijeci. Za najmlađe su održane edukativno-zabavne radionice, a veselili su se spuštajući se uz tobogane i na mekom dravskom pijesku.

Sljedeće godine Veliki skok održat će se u nedjelju 8.srpnja.

Više o Velikom skoku može se saznati na službenim stranicama bigjump.org,gdje se može također vidjeti i karta s lokacijama manifestacija Veliki skok diljem Europe.

(Fotografijeobjavljene uz dopuštenje, Kristijan Toplak, © VPŽ, 2017.)

Galerija slika