Vijesti

Vlada usvojila Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,4 milijarde kuna

Vlada je u četvrtak, 19. veljače 2015. godine, usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna. Ovogodišnji program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika najvredniji je od 2012. godine od kad se provodi.

Vlada usvojila Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,4 milijarde kuna

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na konferenciji za medije kazao je da se radi o setu mjera koje Vlada objedinjuje svake godine u program koji pomaže da se u Hrvatskoj lakše posluje. Pojasnio je da se njime potiče poduzetništvo i obrt kroz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, kao i lakši pristup financiranju, odnosno jednostavnije i jeftinije kreditiranje te jamstva koja poduzetnicima omogućavaju dobivanje kredita uz manje opterećenje hipotekama.
Programom se potiče i obrazovanje koje je ključ kvalitetnog poduzetništva i obrta, zatim ulaganja u istraživanje i razvoj te ulaganja u poduzetničku infrastrukturu u suradnji s lokalnim jedinicama, ali i tvrtkama, kojima se omogućuje razvoj poduzetničkih zona i inkubatora, kako bi tvrtke koje se osnivaju imale mogućnost djelovati u povoljnijim uvjetima. Od 2012. do 2014. godine, dodijeljeno je 7123 potpore i više od 5,7 milijardi kuna ukupne vrijednosti financiranih projekata te je otvoreno gotovo 12 tisuća novih radnih mjesta. Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna.

Ove godine program se provodi u tri osnovna programa - "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju". "Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Riječ je o sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 3,89 milijardi kuna. Tako su poduzetnicima na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda. Na koncu, kroz program "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo poduzetništva i obrta planira uložiti gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva", objasnio je Maras napomenuvši kako prvi natječaji za sredstva iz Poduzetničkog impulsa kreću u ožujku.

Najniža potpora poduzetnicima i obrtnicima unutar programa Poduzetnički impuls je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se da će biti podijeljeno 1.300 potpora.

Informativne radionice kreću od ponedjeljka, 23. veljače 2015. godine.

Informativna radionica u Virovitici održat će se u srijedu, 04. ožujka 2015. godine, s početkom u 14 sati u Poduzetničkom inkubatoru, Ulica Poduzetnička zona II 18.

Raspored informativnih radionica u ostalim gradovima možete potražiti ovdje: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3096


Izvor članka: http://www.minpo.hr
Izvor fotografije: http://www.hok.hr