Vijesti

Zeleni oporavak: Komisija pokrenula javno savjetovanje o energiji iz obnovljivih izvora na moru

Zeleni oporavak: Komisija pokrenula javno savjetovanje o energiji iz obnovljivih izvora na moru

Komisija je pokrenula javno savjetovanje o budućoj strategiji EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na moru koja će biti donesena kasnije ove godine. Strategijom će se poduprijeti razvoj odobalnih izvora energije i njihova integracija u izvore energije EU-a kako bi se poduprle klimatske ambicije za 2030. i 2050.

U strategiji će se utvrditi novi pristup iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru na održiv i uključiv način te pomoći u prevladavanju postojećih prepreka. To je ključan dio Europskog zelenog plana i paketa oporavka NextGenerationEU jer će pridonijeti otvaranju radnih mjesta i potaknuti ulaganja te uvođenje čistih novih tehnologija diljem EU-a. Povećanom proizvodnjom energije pridonijet ćemo osiguravanju cjenovno pristupačne energije za naše građane te povećati otpornost i sigurnost europske opskrbe energijom.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: Kako bismo ostvarili klimatsku neutralnost do 2050., moramo povećati odobalnu proizvodnju energije u EU-u za dvadeset puta. To znači da je potrebno olakšati izgradnju velikih vjetroelektrana na moru na ekološki održiv način. Moramo iskoristiti potencijal drugih obnovljivih izvora, kao što je solarnaenergija na moru, kao i energiju plime i oseke te energiju oceana.

Javno savjetovanje trajat će do 24. rujna. Više informacija dostupno je ovdje na internetskoj stranici Iznesite svoje mišljenje.